♦ „Dacă oamenii ar fi mai informaţi, dacă ar şti să manevreze maşini cu comandă numerică sau ar fi mecanici, electricieni, sudori, ei ar câştiga mult mai bine. Dar la noi nici sistemul de învăţământ dual nu mai există. Avem întreprinderi care sunt direct interesate, pentru că există această criză a forţei de muncă, mai ales pentru gulerele albastre.”
Cel mai slab plătiţi angajajaţi din economia locală sunt cei cu un grad de formare scăzut. Tinerii care nu merg spre facultăţi nu au opţiuni de formare profesională şi, astfel, devin angajaţii slab plătiţi, spune Raluca Pârvu, business manager la BPI România, companie de consultanţă în management şi resurse umane.
„Avem nevoie de lucrători calificaţi, asta le-ar aduce un salariu mai mare, însă există foarte mulţi oameni care nu-şi parcurg şcoala, nu ajung la un nivel de şcolarizare suficient, deci nu se pot forma. Astfel, pentru primul nivel de calificare, veniturile sunt extrem de mici. Dacă oamenii ar fi mai informaţi, dacă ar şti să manevreze maşini cu comandă numerică sau ar fi mecanici, electricieni, sudori, ei ar câştiga mult mai bine. Dar la noi nici sistemul de învăţământ dual nu mai există. În general, tinerii care nu merg spre facultăţi nu prea au opţiuni de formare profesională, ei sunt victimele sistemului, ei sunt cei slab plătiţi”, a spus Raluca Pârvu în cadrul emisiunii de business ZF Live.