♦ „Directivele europene trebuie să fie luate ca pe o oportunitate de a-ţi crea businessul şi de a face mediul de business mult mai sigur în viitor. Pentru că în urma unui atac cibernetic, compania poate să se întoarcă în epoca de piatră. De exemplu, produci medicamente şi eşti atacat: ai pierdut reţete, ai pierdut know-how, ai pierdut tot şi nu mai poţi produce.“
Liderii şi managerii din companiile din România trebuie să fie responsabili, să asigure securitatea cibernetică a companiilor şi să se alinieze la noile standarde impuse de NIS 2.0 pentru a contracara riscurile din acest domeniu, a spus Răzvan Encică, managing director al Phoenix Contact România, companie germană cu o cifră de afaceri de 3,4 miliarde de euro şi peste 21.000 de angajaţi la nivel global.
„Şefii de companii şi managerii trebuie să-şi asume un rol proactiv în implementarea strategiilor de cybersecurity, pentru că la finalul zilei, asta poate să facă diferenţa între a fi şi a doua zi sau nu pe piaţă,“ a spus Răzvan Encică în cadrul emisiunii de business ZF Live.
El a subliniat importanţa unei strategii de securitate cibernetică integrate şi adaptate noilor cerinţe europene, adăugând că, în primul rând, companiile trebuie să fie atente la legislaţia în vigoare.
„În luna octombrie, la nivel european şi al statelor membre ale UE, ar trebui să se publice legea privind NIS 2.0. După cum sugerează numele, a existat anterior NIS 1.0, dar fără componenta de obligativitate. Network Information Security (NIS) se referă la organizarea şi protecţia cibernetică a infrastructurilor esenţiale.“