♦ „Acum firmele angajează seniori, foarte puţine firme mai angajează juniori sau cele care o fac îi angajează ca să îi înveţe, nu să fie productivi.“
Salariile din industria de IT&C din Statele Unite ale Americii pot fi chiar duble faţă nivelul celor acordate programatorilor care lucrează pentru proiecte pentru piaţa din România, a spus în cadrul emisiunii de business ZF Live Răzvan Merlea, expert senior în IT cu 20 de ani de experienţă în domeniu.
„Salariile din Statele Unite ale Americii sunt mai mari. Spre exemplu, dacă pentru un proiect realizat pentru piaţa din România cineva lua 1.000 euro, pentru unul care este pentru Statele Unite ia 1.500 euro sau poate să ia şi 2.000 euro, depinde de nişă. IT-ul este o piaţă foarte largă, avem oameni care fac Java Script şi oameni care fac machine learning, iar diferenţele de salarii sunt foarte mari. Pentru machine learing salariul poate fi şi de 10.000 euro pe lună. Dacă lucrezi în State la o firmă precum Microsoft, poţi să iei şi 200.000 euro sau dolari pe an, 20.000 euro sau de dolari pe lună. Diferenţele sunt foarte mari şi depinde foarte mult de firmă“, a explicat Răzvan Merlea.
El a adăugat că salariile celor care compun piaţa muncii a industriei de IT&C depind de mai mulţi factori, printre care experienţa dobândită, cunoştinţele şi limbajul cunoscut, complexitatea proiectului, piaţa pentru care lucrează. „Spre exemplu, un junior poate să ajungă la un salariu de 10.000 lei (2.000 euro) - 12.000 lei (2.400 de euro), iar un senior la 22.000 lei (4.400 euro) net sau 25.000 lei (5.000 euro) dacă are funcţie de conducere, iar dacă lucrează pentru piaţa din America poate urca chiar mai sus.“