ZF Live

ZF Live. Răzvan Raţ, BRK şi BVB: Un miliard de euro au pregătiţi micii investitori pentru IPO-ul Hidroelectrica. Sunt persoane care şi-au deschis cont de un an şi întreabă de Hidroelectrica

Pariul unui broker: românii au pregătit 1 mld. euro pentru listarea Hidroelectrica

Autor: Tibi Oprea

08.06.2023, 00:08 6134

Micii investitori, cei care în urmă cu câţiva ani devorau în câteva zeci de secunde tranşe de zeci de milioane de euro şi al căror apetit la Fidelis s-a tradus într-o valoare record de 600 mil. euro în aprilie, ar putea aloca în cea mai aşteptată listare din România aproape 1 mld. euro, potrivit unei estimări făcute în emisiunea de business ZF Live de Răzvan Raţ, director general adjunct al BRK Financial Group şi membru în consiliului de administraţie al Bursei de Valori Bucureşti. Acest lucru ar aduce în atenţie faptul că BVB este până la urmă şi despre investitorii de retail.

„Mă aştept ca undeva la 10% din ofertă să fie alocată către retail, cu posibilitate de transfer dintr-o tranşă într-alta cum am văzut şi la alte oferte. De obicei era 10% la retail şi posibilitatea de a transfera 5% de la instituţionali la retail. Dacă mă uit la ofertele Fidelis şi la banii care au venit dinspre bănci înspre Fidelis, cred că este fezabil să vedem o suprasubscriere de cinci ori a tranşei de retail. Ideal ar fi să vedem şi mai mult de

1 mld. euro de la micii investitori pentru că Hidroelectrica este un emitent care poate să atragă lumea spre piaţa de capital”, a spus Răzvan Raţ.

Fondul Proprietatea (FP) are aprobarea acţionarilor să vândă peste câteva săptămâni întreaga deţinere de 19,94% pe care o are la Hidroelectrica, însă pachetul pe care-l va vinde efectiv va fi decis în funcţie de subscrierile din oferta estimată de ZF la circa 2 mld. euro. Presupunând că vinde pachetul integral şi tranşa investitorilor de retail este de 10% din ofertă, atunci suma alocată retailului ar fi de circa 200 mil. euro, însă banii pregătiţi de aceştia pentru subscriere ar fi semnificativ mai mulţi.

Reprezentantul BRK a observat că în alte oferte publice din trecut tranşa investitorilor de retail a fost suprasubscrisă de mai multe ori. În cazul Hidroelectrica, valoarea acesteia este foarte mare, însă aşteptările sunt de asemenea de suprasubscriere. Acesta a mai spus că mulţi investitori şi-au creat încă de anul trecut conturi de tranzacţionare în aşteptarea listării celui mai mare producător român de energie şi că trendul va continua.

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro