ZF Live

ZF Live. Ruxandra Pietreanu, Path-Finder Corporate Finance: Există mai multe companii româneşti care doresc să crească şi vor să atragă fonduri de investiţii pentru a se extinde în regiune. Companiile de IT, din sănătate şi din curierat sunt cele mai atractive pentru investitorii străini, având în vedere că au fost şi domeniile mai puţin afectate de pandemie

Autor: Miruna Diaconu

19.07.2021, 19:15 251

Ruxandra Pietreanu, managing partner al Path-Finder Corporate Finance, spune că pe piaţa locală există mai multe companii româneşti care vor să se dezvolte, iar pentru acest lucru vor să atragă investitori străini pentru a putea să se extindă şi în afara graniţelor.

„Este segmentul pe care noi ne-am axat în ultima perioadă. Eu îmi doresc mai puţin să lucrez pentru companii care vând şi acţionarii pleacă şi mai mult pentru acele com­panii care doresc să găsească soluţii pentru a se dezvolta. Există două situaţii, vor­bim de companii româ­neşti care se gân­desc să cumpere cu sursele pro­prii alte companii, pe de altă parte vedem un interes mare din partea cum­pără­to­rilor pentru ceea ce în­seamnă tran­zacţii şi companii din Ro­mânia“, spune Ruxan­dra Pietrea­nu, mana­ging part­ner al Path-Finder Cor­po­rate Fi­nance, în cadrul emi­­siunii de business ZF Live.

Companiile la care fon­durile de investiţii se uitau nu au avut o problemă reală sau o scădere puter­nică din cauza pandemiei. Cele mai afectate companii ca urmare a efec­telor pan­demiei au fost companiile mici care nu au avut resursele necesare pentru a face faţă întreruperii activităţii care a durat, în unele cazuri, chiar şi câteva luni. Însă, companiile mari, bine capitalizate, nu au avut probleme grave, mai ales că func­ţionează în domenii câştigătoare datorită pandemiei.

„Vorbim de tehnologii care nu s-au oprit, cererea pentru aceste soluţii a crescut. Vorbim de ceea ce înseamnă curierat, de healthcare sau fabrici de medicamente. Toate aceste companii au continuat să performeze şi au crescut în ciuda situaţiei globale. Foarte multe din cele cu care lucram au crescut şi acum demarează procese de M&A“, explică ea.

În România, pe piaţa de fuziuni şi achiziţii a existat mereu o problemă de evaluare a companiilor, astfel că cei care voiau să vândă cereau un preţ mare, pe când cumpărătorii solicitau un preţ mai mic. Însă, Ruxandra Pietreanu spune că acest lucru depinde de cel care vine să cumpere, iar ofertele din partea fondurilor de investiţii au fost cu preţuri corecte.

„Există în piaţă şi entităţi care vor să speculeze un anumit moment şi care încearcă să cumpere la discount, deci pe multipli mai mici, dar în segmentul fondurilor de investiţii nu este cazul. Nu a fost o problemă de multipli pentru că ei cunosc piaţa şi pun o evaluare în funcţie de creşterea şi sinergiile pe care le văd“.

Totodată, Ruxandra Pietreanu spune că există antreprenori în piaţă care au businessul de mult timp şi nu vor să îl vândă, chiar şi dacă ar primi o ofertă bună.

„Dacă ne uităm în piaţă sunt antreprenori care au businessul acela de 30 de ani, au depus foarte mult efort ca să îl crească, pentru ei ca şi copilul lor şi nu îl vor vinde. Am avut cazuri chiar şi anul acesta un producător belgian foarte mare care dorea să achiziţioneze ceva din România, am găsit câteva companii la care s-a uitat şi cea care ne interesa era o companie creată în anii ‘90. Iniţial antreprenorii au spus că vor să intre în grup şi că se pot dezvolta mai repede decât ar putea ei singuri, dar până la urmă a primat faptul că sunt un business de familie şi nu au mai vrut“.

Cele mai interesante domenii de pe piaţa locală pentru investitorii străini sunt sănătatea, tehnologia şi curieratul.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO