ZF Live

ZF Live. Sergiu Oprescu, preşedintele ARB: Dobânzile mici la euro vor mai dura 5-6 ani. La lei suntem pe palier de stabilitate

Autor: Alexandra Matei

12.04.2021, 07:00 241

♦ România stă mult mai bine la acest capitol faţă de alte ţări ♦ „BNR mai are încă pedală de comandă pentru a interveni, dacă este cazul, într-o anumită situaţie, în ceea ce priveşte dobânzile.“

Sergiu Oprescu, preşedintele Aso­cia­ţiei Române a Băncilor (ARB), spu­ne că pe plan inter­na­ţio­nal, sis­te­mul bancar se află în­tr-un mediu al dobân­zi­lor mici la euro pe termen destul de lung, astfel că acesta va ră­mâne în zona  dobânzilor scă­zu­te în ur­mătorii 5-6 ani. În ceea ce pri­veşte situa­ţia dobân­zi­lor la lei, el consideră că sis­te­mul se află pe un palier de sta­bi­litate, iar Româ­nia stă mult mai bine la acest capitol decât alte ţări.

„Pe plan internaţional, cred că stăm într-un mediu al dobânzilor mici la euro pe termen destul de lung. Vorbim de 5-6 ani de zile în care vom sta în acest mediu. Cred că la lei suntem pe un palier de stabilitate din punctul de vedere al dobânzilor. Ceea ce e im­por­tant este că BNR mai are încă pedală de co­mandă pentru a interveni, dacă este cazul, într-o anumită situaţie, în ceea ce priveşte do­bânzile. Consider că stăm bine faţă de alte ţări în această privinţă“, a de­clarat Sergiu Oprescu, preşe­din­tele ARB, în cadrul emi­siu­nii online de business ZF Live.

În ceea ce priveşte evolu­ţia cursului de schimb leu/euro, Oprescu spune că nu o vede ca pe o creştere foarte mare. „Acelaşi lucru s-a întâmplat şi anul trecut. Problema este despre palierele identificate şi vorbim în prezent despre găsirea unui palier.“

El susţine că sistemul bancar a intrat în această nouă criză incomparabil mai bine decât în criza precedentă, din 2009-2010.

În primul rând, menţionează el, cadrul de reglementare este diferit, întrucât acesta reprezintă efortul la nivel european de a întări sectorul bancar, astfel încât să facă faţă la astfel de crize.

Nivelul de încredere a crescut şi s-a accentuat de la începutul crizei pandemice, crede Sergiu Oprescu, lucru care s-a în­tâmplat pe fondul apariţiei vaccinului şi al ulti­mului indicator dat de Fondul Monetar Inter­naţional, care estima o creştere eco­no­mică de 6% în România în acest an.

Totodată, lecţiile învăţate în criza precedentă au contribuit la această în­cre­dere şi la modul în care s-au comportat băncile.

În 2021, şeful ARB spune că este foarte atent la ceea ce se va întâmpla pe segmentul de risc de creditare. Mai mult, susţine el, se uită cu speranţă la digitalizare şi la cât de repede va creşte interacţiunea digitală între client, administraţie şi bancă.

„Economia arată bine în clipa de faţă, dar bineînţeles că vor fi segmente care vor avea nevoie de ajutor şi de susţinere. Trebuie să ne uităm la acele businessuri care au capacitatea să se repornească şi să reziste“, a explicat Oprescu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO