ZF Live

ZF Live. Sorin Popa, partener, BDO România, şi Raluca Andrei, avocat partener, Tudor, Andrei şi Asociaţii: Telemunca rămâne în continuare o recomandare, iar activitatea angajaţilor este monitorizată prin taskuri şi respectarea unor termene date de către angajator

Autor: Alexandra Matei

24.10.2020, 09:39 318

♦ Angajatul nu poate refuza prezentarea la birou, dacă aceasta a fost stabilită de către angajator, delegaţiile în scop de serviciu sau întâlnirile fizice, întrucât acest refuz ar putea constitui o abatere disciplinară ♦ Salariaţii aflaţi în carantină primesc concediu medical plătit, având posibilitatea de a beneficia acum de 100% din salariu.

Situaţia actuală generată de pandemia de COVID-19 şi măsurile de prevenţie impuse de autorităţi se reflectă în activitatea companiilor, mai ales în relaţia dintre angajator şi angajaţi, aceştia din urmă fiind obligaţi să respecte cerinţele companiei cu privire la modul de desfăşurare a muncii, fie în regim remote, fie de la birou, monitorizarea fiind făcută prin îndeplinirea sarcinilor şi respectarea deadline-urilor.

Cele mai multe companii optează pentru munca de acasă, fiecare stabilindu-şi condiţiile şi organizarea efectivă a modalităţilor de lucru.

„Principalele discuţii şi modifi­cări apărute în această perioadă la nivelul companiilor sunt clasice, dar şi noi în acelaşi timp. Noutăţile au apărut pentru că există acea reglementare secundară de la Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii de a impune anumite reguli în relaţia angajator-angajat şi colectarea anumitor date privind sănătatea, care au născut întrebări în zona protecţiei datelor cu ca­racter personal. Remote work ră­mâne în continuare o recomandare, deşi este dreptul angajatorului de a decide modul de lucru, însă acolo unde genul acesta de muncă este posibil, aşa ar trebui procedat“, spune Raluca Andrei, avocat parte­ner la Tudor, Andrei şi Asociaţii, în cadrul emisiunii online de business ZF Live. Ea mai spune că angajatul nu poate refuza prezentarea la birou, dacă aceasta a fost stabilită de către angajator, delegaţiile în scop de serviciu sau întâlnirile fizice, în­trucât acest refuz ar putea constitui o abatere disciplinară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO