♦ „Eu văd că vine timpul Europei de Est. Şi pariez că investiţiile vor veni şi aici. Pentru că, în prezent, cel puţin în această industrie, investiţiile sunt în Europa de Vest. Deci văd nevoia de investiţii şi aici. Este un curs natural. Piaţa românească, industria românească şi industria centrelor de date din România vor cunoaşte cu siguranţă o dezvoltare accelerată în anii următori.“
România are şanse reale să devină un hub regional pentru centre de date, dar are nevoie de o strategie clară de dezvoltare a acestui segment care să includă şi sprijin activ din partea statului pentru a atrage investiţiile necesare, au afirmat invitaţii prezenţi în cadrul ediţiei speciale a emisiunii de business ZF Live, transmise din cadrul evenimentului Data Center Forum, organizat de compania Tema Energy.
„Există o fereastră de oportunitate pentru România. Ţara are cele două ingrediente esenţiale pe care le căutăm - energie şi conectivitate - iar dacă există voinţă pentru dezvoltare şi un mediu de afaceri favorabil, cred că România are o oportunitate reală, atât pentru companii ca a noastră, cât şi pentru economia românească în ansamblu“, a spus Wes Cummins, fondator şi CEO, Applied Digital, în cadrul emisiunii ZF Live.
Şi Igor Grdic, regional director Central Europe la Vertiv, consideră că România are o capacitate destul de solidă în ceea ce priveşte infrastructura centrelor de date, dar şi know-how-ul necesar pentru a se dezvolta pe această nişă.
„Singurul lucru care lipseşte este cererea sau anumite investiţii străine care ar construi ceva mai mare aici - nu doar pentru România, ci poate pentru regiunea înconjurătoare, ţările vecine României, pe care România le poate susţine şi aproviziona, dat fiind potenţialul său. Problema este dacă aveţi suficientă putere, capacitate energetică. Aceasta este întrebarea de un milion de dolari. Nu ştiu dacă ai auzit de compania NVIDIA. CEO-ul lor a spus personal că cine are energie electrică are un avantaj major şi active importante. Deci, cu siguranţă energia electrică va fi esenţială“, a spus Igor Grdic.
Alexandros Bechrakis, managing director, Digital Realty Greece, este de părere că România este o piaţă aflată în prima etapă de dezvoltare, ceea ce înseamnă că mai are multe de făcut, însă asta înseamnă şi că are multe oportunităţi.
„Pentru ca acestea să devină realitate, avem nevoie de o conectivitate mai bună, de acces la energie - ceea ce cred că aveţi deja aici, un mix bun de surse. Mai este nevoie de voinţă politică, care să simplifice mediul de reglementare - nu într-un mod abuziv, ci în sensul de a elimina obstacolele care întârzie procesele: de exemplu, licenţiere mai uşoară, proceduri mai rapide“, a explicat Alexandros Bechrakis.
El a adăugat că un alt avantaj al României este reprezentat de faptul că poate învăţa de la alte ţări care au evoluat în această privinţă.
„Aveţi avantajul de a învăţa din experienţele altor ţări, deci puteţi acţiona mai rapid pentru a răspunde cerinţelor industriei şi a deveni un mediu atractiv pentru investiţii, atât locale, cât şi internaţionale, în acest sector. Cred că Grecia poate deveni un hub regional, dar unul regional, în sensul că putem sprijini ţările din jur până când îşi dezvoltă propriile capacităţi - nu este un plan pe termen lung, ci o tranziţie. La fel este şi în cazul României. Şi nu e vorba de toată Europa, pentru că Europa are şi alte opţiuni, dar la nivel regional, România poate juca un rol foarte important.“
George Dritsanos, vice president secure power & data centers business CEE la Schneider Electric, a transmis că provocările sunt aceleaşi pentru toate ţările. „Observăm că există provocări comune în toate ţările: energie, spaţiu, apă - acestea sunt subiectele de discuţie peste tot. Există scepticism cu privire la disponibilitatea terenurilor, apei şi energiei. Dar vedem că România are aceste resurse disponibile. Desigur, cu implicarea autorităţilor de reglementare.“
De altfel, Mark Acton, data center consultant, autor al lucrării „EU DataCenter Code of Conduct“, chartered engineer, non-exec director, standards expert, consideră că România are nevoie să se facă mai cunoscută în faţa investitorilor internaţionali.
„Cred că România are nevoie de o astfel de structură dedicată promovării. Este foarte important să existe o entitate care să reprezinte România în mod constant în faţa investitorilor internaţionali. Şi, în al doilea rând, este esenţial ca guvernul să aibă o politică clară şi declarată de susţinere a investiţiilor în centre de date. Asta va inspira încredere investitorilor. Odată ce există o politică guvernamentală clară în acest sens, interesul pentru România va creşte considerabil“, a spus Mark Acton.
Un alt aspect esenţial este modul în care statul român înţelege să se implice direct în acest proces.
Astfel, în loc să continue construcţia propriilor centre de date pentru infrastructura publică statul ar trebui să colaboreze cu operatori locali şi internaţionali şi să sprijine dezvoltarea unui ecosistem profesionist care să deservească atât sectorul public cât şi mediul privat.
„În primul rând, guvernul trebuie să arate că are încredere în această industrie. Dacă statul continuă să-şi construiască propriile centre de date, pentru infrastructura publică, în loc să aibă încredere în companii specializate, locale şi internaţionale, transmite un mesaj greşit. A doua chestiune, faceţi procesul mai uşor, autorizaţiile, reglementările; negociaţi fonduri europene care să vă susţină în acest sens, fiţi proactivi în planificare, identificaţi zonele unde investiţiile pot fi susţinute mai eficient, formaţi o echipă care să înţeleagă acest domeniu şi să colaboreze cu industria locală. Aveţi deja multă expertiză în România. Şi nu în ultimul rând, învăţaţi de la cei din industrie, şi învăţaţi din experienţele altor ţări“, a punctat Alexandros Bechrakis.
De asemenea, Mihai Manole, acţionar şi director general, Tema Energy, a transmis că incertitudinea din prezent nu va duce la îngheţarea proiectelor. „Nu cred că aceste proiecte nu se vor face. Sunt convins că se vor face. Dar cu cât imaginea noastră politică şi economică şi credibilitatea României este mai bună în exterior, cu atât aceste proiecte se vor întâmpla mai curând sau mai puţin curând“, a spus Mihai Manole.
Evenimentul Data Center Forum se află la cea de-a şaptea ediţie, în cadrul căreia s-au prezentat peste 700 de participanţi, 22 de expozanţi şi 28 de speakeri .
Mihai Manole, acţionar şi director general, Tema Energy
► Anul trecut am avut 600 de participanţi, anul acesta avem peste 700 de participanţi fizic, plus cei care urmăresc live evenimentul. Este clar că este un interes în creştere pentru subiectul centrelor de date. S-a schimbat cunoaşterea în ceea ce priveşte oportunitatea creată de centre de date pentru o investiţie, pentru o economie locală. S-a schimbat, să spunem, notorietatea subiectului în piaţă şi s-a accelerat dezvoltarea în investiţia în dezvoltări de data centere. Sunt lucruri la care să spunem că România nu stă remarcabil în momentul ăsta. Dar cu siguranţă paşii făcuţi în dezvoltările de regenerabile din ultimii ani - vorbim de solar, fotovoltaic, toate atrag interes de la investitorii străini pentru că semnalizează clar, pe de o parte, producţia la masă mare a energiei şi pe de altă parte previzionează o scădere a preţului energiei în următorii ani.
► Este o provocare să găseşti suficienţi ingineri şi chiar şi când îi găseşti de multe ori eşti nevoit să investeşti mult în dezvoltarea lor, pentru că nişa asta de data center este foarte puţin cunoscută, presupune un knowledge foarte specific, dar pe de altă parte, există suficiente resurse din punct de vedere companii antreprenoriale specializate care să livreze proiecte de mare calitate.
Igor Grdic, regional director Central Europe, Vertiv
► Am ales Clujul, în primul rând, istoric vorbind, pentru că aveam deja o locaţie acolo, cu câteva sute de oameni. Universitatea este bună, este o sursă bună de talente. Iar astăzi, puterea constă în talentele tinere. Şi cred că aceasta este puterea României.
► Inteligenţa artificială (AI) va schimba dramatic totul. Oamenii nu realizează asta. Va schimba radical modul în care muncim, trăim. Mulţi oameni nici măcar nu sunt conştienţi de asta, sincer. Dacă capacitatea AI se află în altă parte, atunci acea ţară va dicta nevoile AI ale altora, orice ar presupune acestea.
► Eu cred că ţările - şi asta deja se întâmplă la nivelul UE, prin universităţi şi investiţii mai mici aici şi acolo - dar mă aştept ca în viitor, ţările, guvernele, să devină conştiente de ce înseamnă să nu ai propria AI. Pentru propriile nevoi - să-şi creeze propriii agenţi, propriile instrumente, propria AI fizică - care, în viitor, înseamnă roboţi. Deci, îndrăznesc să spun că multe, foarte multe ţări - iar România este printre ele - vor investi în AI.
George Dritsanos, vice president secure power & data centers business CEE la Schneider Electric
► Vedem recent o creştere foarte mare, determinată în principal de mai mulţi factori precum digitalizarea, aplicaţiile în cloud şi, de asemenea, inteligenţa artificială (AI). Începem să vedem o mulţime de aplicaţii care apar şi în domeniul AI. Aşadar, este o piaţă în plină expansiune, care evoluează foarte rapid.
► Observăm acest fenomen nu doar în Grecia, Polonia şi Israel, ci şi în alte ţări precum România, Ungaria, Serbia - vedem că apar multe investiţii. Încă nu sunt la nivelul la care companiile mari investesc, dar cu siguranţă vor veni. Iar acest lucru va schimba mult peisajul pieţei.
► Toate ţările din Uniunea Europeană vor să aibă o cotă. Polonia este deja la un nivel matur, iar România este în creştere. Deci, cu siguranţă, va avansa mai rapid decât ţările deja mature, precum Polonia, Grecia sau Israel. Ne aşteptăm ca multe lucruri să se întâmple aici şi într-un ritm foarte rapid. Aici, cea mai mare provocare este latenţa. Prin latenţă, ca să înţeleagă toată lumea, ne referim la viteză - viteza de execuţie a datelor.
Wes Cummins, fondator şi CEO, Applied Digital
► România este o piaţă emergentă în Europa, dar şi la nivel global. Fiind parte din spaţiul Schengen şi din Europa, acesta este unul dintre motivele pentru care suntem interesaţi de regiune. În mintea mea, clasificăm lumea în funcţie de nivelul de interes.
► Statele Unite sunt cele mai avansate - acolo desfăşurăm toate proiectele noastre în America de Nord. Asia ar fi pe locul doi în ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii pentru centre de date de acest tip. Europa vine pe locul trei. Acum operăm în America de Nord şi probabil nu vom opera în Asia, dar cu siguranţă vom opera în Europa. Cred că acest tip de infrastructură va apărea peste tot. Iar din cauza reglementărilor privind datele personale, precum GDPR, ai nevoie de locaţii în Europa dacă vrei să oferi servicii aici.
► România dispune de energie, ceea ce este esenţial pentru această piaţă. Există şi paşi concreţi: Oracle, cred, are deja o prezenţă semnificativă aici. Dacă începi să construieşti astfel de infrastructură, cred că poţi atrage clienţi de tip Microsoft, Amazon, Google, Meta, Apple. Aceştia sunt clienţii tipici. Dar ei vor avea nevoie de această infrastructură şi în Europa.
Şi cred că România, datorită resurselor sale energetice, este o ţară potrivită pentru astfel de investiţii.
Mark Acton, data center consultant
► Cred că, pentru centrele de date, primul lucru important este energia. Este esenţială. Iar unul dintre marile avantaje ale României este că are la dispoziţie o cantitate importantă de energie regenerabilă.
► Toate ţările de pe planetă îşi doresc o economie digitală puternică. Este esenţial în epoca actuală. Pentru a atinge acest obiectiv, ai nevoie de infrastructură digitală solidă - care include atât centre de date, cât şi reţea de comunicaţii. Aşadar, orice măsură pe care guvernul o poate lua pentru a încuraja politici care susţin investiţiile în infrastructura digitală – inclusiv centrele de date – este foarte importantă.
► Centrele de date AI – mai ales cele mari, aşa-numitele „fabrici de AI“ – pot avea fluctuaţii mari de consum, ceea ce poate duce la instabilitate în reţea. Pentru aceste centre, investiţiile sunt atât de mari, încât se justifică să-şi construiască propria sursă de energie, să profite de capacitatea regenerabilă disponibilă şi să investească în soluţii de stocare, cum ar fi bateriile de mare capacitate.
Alexandros Bechrakis, managing director, Digital Realty Greece
► Se întâmplă multe lucruri în întreaga regiune şi există oportunităţi importante pentru toată lumea. Asta include, desigur, Grecia, dar şi România. Pentru mine, România are un potenţial neexploatat foarte mare. Este o piaţă foarte stabilă.
► Lucrurile vin şi pleacă, dar, în final, cred că România a reuşit să crească, a reuşit să câştige încrederea globală la un nivel semnificativ. Încrederea globală - care este esenţială pentru investiţiile externe - începe să se consolideze. Aş fi optimist atât în privinţa pieţei din Grecia - care a început mai devreme - cât şi pentru România, care acum se apropie rapid.
► În ceea ce priveşte centrele de date, uneori gândim în termeni de "câştigător vs. pierzător". Dar nu este aşa. Este vorba despre rezilienţă, aşa că ai nevoie de mai multe opţiuni în aceleaşi pieţe. Trebuie să poţi acoperi pieţele prin conectivitate, prin centre de date, din mai multe locaţii.