♦ „Inteligenţa artificială este deja foarte utilizată atât la nivelul Uniunii Europene, cât şi în România.“ ♦ „Celor care sunt acum în procesul de adoptare de AI o să fie foarte uşor să se alinieze la regulament, pentru că o să poată să ceară furnizoriilor clarificări despre cum le asigură zona asta de reglementare.“
Adoptarea AI Act, primul regulament european dedicat inteligenţei artificiale (IA), marchează un moment important pentru companiile care operează în Uniunea Europeană, acestea fiind obligate să înceapă să facă o listă clară cu toate soluţiile AI pe care le folosesc, a explicat Tudor Grecu, partner KPMG, head of advisory.
„Fiecare entitate, fiecare corporaţie are obligaţia să-şi inventarieze toate zonele în care lucrează cu inteligenţă artificială, direct sau indirect. Ce înseamnă indirect? Poate foloseşte în procesele interne un input care vine de la un furnizor, dar el foloseşte o soluţie de inteligenţă artificială şi trebuie să le inventarieze pe toate şi să le împartă în patru categorii: interzise, cu risc ridicat, cu risc limitat şi fără risc semnificativ. Cele interzise trebuie eliminate imediat, în timp ce cele cu risc mare necesită măsuri stricte de guvernanţă şi transparenţă“, a explicat Tudor Grecu în cadrul emisiunii de business ZF Live.
El a adăugat că regulamentul AI Act, aprobat în iunie şi cu aplicabilitate începând din august 2024, poziţionează Europa ca lider global în reglementarea AI.