ZF Live

ZF LIVE. Valentin Miron, VMB Partners: Dacă în 2002-2010 am intermediat 600 mil. euro pentru autorităţile locale, în ultimii zece ani cred că am depăşit 1,5 mld. euro, bani atraşi din bănci sau de pe piaţa de capital pentru investiţii în infrastructura publică

Autor: Mara Rolea, Tibi Oprea

11.02.2022, 07:25 299

♦ VMB Partners vrea să aducă pe piaţa de capital câteva primării noi şi va încerca o extindere către operatorii de utilităţi publice ♦ La Bursa de Valori Bucureşti, primăria cu cele mai multe emisiuni de obligaţiuni este cea din Alba Iulia, cu 6 emisiuni ♦ Primăria Iaşi, cel mai mare program de emisiuni de obligaţiuni la BVB.

Timp de aproape un deceniu, în perioada 2002-2010, VMB Partners, consultant în vederea atragerii de fonduri pentru autorităţi publice locale, deţinea 83% din piaţa de consultanţă a emitenţilor, după care a suferit o perioadă de 10 ani de cădere cauzată de efectele crizei financiare, lipsă de încredere şi măsuri restrictive impuse de guvern.

„Majoritatea împrumuturilor erau accesate prin credite bancare, iar în această perioadă asta am făcut. Dacă la momentul 2010 înregistram undeva la 600 de milioane de euro intermediaţi pentru autorităţile locale, în momentul de faţă cred că am depăşit 1,5 miliarde euro, bani atraşi din bănci sau de pe piaţa de capital pentru investiţii în infrastructura publică”, spune Valentin Miron în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Avantajul major pentru care o primărie ar apela la obligaţiuni municipale pentru a face rost de bani în detrimentul unui credit bancar este reprezentat de posibilitatea de a emite obligaţiuni în structură „bullett“, cu rambursarea integrală a capitalului împrumutat la sfârşitul perioadei, ceea ce generează un buffer de capital care se poate utiliza şi o degrevare a veniturilor proprii de sarcinile aferente unui serviciu al datoriei bancare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO