ZF Logistica businessului

ZF Logistica Businessului. Alin Popa, Florea Grup: Ne gândim să mai facem depozite, dar urmărim cum evoluează comenzile înainte de a alege locul

16.08.2022, 00:05 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Pe lângă pavele, Florea Grup mai activează şi în alte sectoare ale construcţiilor, precum turnarea asfaltului şi operarea unei cariere proprii de piatră.

Petra Pavaje, divizia de pavele care face parte din grupul Florea din Alba, are în plan să deschidă noi depozite în ţară, iar în acest sens analizează evoluţia vânzărilor pe regiuni.

„Ne gândim să mai facem nişte de­po­zite. În judeţele învecinate fabricii de la Alba Iulia, avem trei - în Cluj, Hunedoara şi Sibiu, unde avem o ca­pa­ci­tate de stocare de 3.000-3.500 de pa­leţi şi de unde putem să onorăm co­men­zile. Este posibil să ne extindem şi în alte judeţe din jur cu depozite noi, cu ca­mioane, poate chiar şi cu o gră­dină ex­po­ziţională pentru produ­sele noas­tre. Urmărim însă cum evoluează co­men­zile şi acolo vom face un depozit“, a spus Alin Popa, director de logistică la Petra Pavaje, parte din Florea Grup, în ca­drul emisiunii online ZF Logistica bu­sinessului.

Producţia de pavele are loc în patru fabrici, situate în Alba Iulia (unde s-a şi înfiinţat brandul Petra Pavaje în 2017), la Strejnicu (lângă Ploieşti), la Arad şi la Roman (judeţul Neamţ). Aceasta din urmă este şi cea mai recentă fabrică, unde grupul a investit peste 10 milioane de euro şi unde se produc până la 6.000 de metri pătraţi de pavaje pe zi.

„Aveam cerere mare de pavaje în acea zonă, de aceea am hotărât să facem o fabrică la Roman.“

Pe lângă pavele, Florea Grup mai activează şi în alte sectoare ale construcţiilor, precum turnarea asfaltului şi operarea unei cariere proprii de piatră. În plus, acelaşi grup, deţinut de fraţii Florea, mai are şi activităţi în industria hotelieră (Hotel Transilvania şi Hotel Astoria), precum şi o flotă proprie de taxiuri în Alba Iulia (Florea Taxi). Construcţiile sunt însă cea mai importantă componentă.

„Anul a început foarte bine, dar după două-trei luni am început să resimţim efectele războiului. Oamenii au început să aibă o teamă mai mare de război decât au avut faţă de pandemie. Clienţii începeau să-şi amâne construcţiile, renovările, am avut clienţi care veneau şi de două-trei ori pentru o ofertă la noi la fabrică, pentru că erau nehotărâţi. Ulterior, am început însă să ne revenim.“

Cu o flotă proprie pentru transportul pavajelor formată din 30 de camioane, Petra Pavaje a putut onora cererile clienţilor mai grăbiţi, maşinile fiind folosite pentru a asigura transportul către clienţi şi către depozite, chiar şi pe timp de noapte.

„Am investit şi într-o maşină de montat pavaje, cu o capacitate de montaj de până la 1.000 de metri pătraţi pe zi, şi ne gândim să formăm şi o echipă dedicată pentru montaj, ca să oferim clienţilor toate serviciile. Maşina se închiriază clienţilor şi vine însoţită de un specialist în montarea pavelelor.“

Cifra de afaceri a Florea Grup pe 2021 a ajuns la 220 de milioane lei, din care circa 100 de milioane de lei (20 mil. euro) reprezintă Petra Pavaje. Din cei 600 de angajaţi ai grupului, Petra Pavaje are 230-250.

„Pentru anul 2022 previzionăm o creştere a cifrei de afaceri cu aproximativ 20%, graţie deschiderii celei de-a patra fabrici Petra Pavaje. Industria construcţiilor va fi principalul resort în asigurarea acestei creşteri“, spuneau recent reprezentanţii Florea Group într-un răspuns în vederea realizării anuarului ZF Cei mai mari jucători din economie – ediţia 2022.

O altă direcţie în care grupul Florea investeşte este reducerea impactului asupra mediului înconjurător. Astfel, peste trei milioane de euro au fost investiţi in panouri fotovoltaice, maşini electrice şi staţii de încărcare pentru vehicule electrice.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Element Industrial