ZF Logistica businessului

ZF Logistica businessului. Cosmin Pătroiu, TeraSteel: Facem o fabrică de panouri sandwich la Lehliu Gară cu o investiţie de 20 mil. Euro

28.02.2023, 00:07 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Fabrica va fi gata în trimestrul al doilea sau al treilea din 2024 Noua fabrică se va alătura celor două pe care TeraSteel le are deja la Bistriţa şi celei pe care a inaugurat-o în 2017 în Serbia, la Leskovac.

TeraSteel, companie care face parte din grupul irlandez Kingspan, vrea să se extindă cu o fabrică nouă lângă Bucureşti, a cărei construcţie ar urma să înceapă în lunile următoare.

„Am cumpărat recent lângă Bucureşti un teren de peste 100.000 de metri pătraţi, pe autostrada spre Constanţa, la Lehliu Gară, unde vom face o fabrică. Mai aşteptăm un ultim aviz şi apoi începem construcţia, undeva în aprilie-mai anul acesta. Investiţia se ridică la aproximativ 20 de milioane de euro“, a spus Cosmin Pătroiu, CEO al TeraSteel, la emisiunea online ZF Logistica Businessului.

Compania va veni astfel în piaţă cu un surplus de aproximativ 1,8 milioane de metri pătraţi de panouri sandwich, pe care le va vinde nu doar în România, ci şi la export. Fabrica va fi gata în trimestrul al doilea sau al treilea din 2024. Noua fabrică se va alătura celor două pe care TeraSteel le are deja la Bistriţa şi celei pe care a inaugurat-o în 2017 în Serbia, la Leskovac.

„În Bistriţa funcţionăm pe o suprafaţă de 35.000 de metri pătraţi, iar în Serbia avem peste 50.000 de metri pătraţi. Credem că ar putea să apară oportunităţi şi în zona limitrofă României, ne gândim să ne folosim resursele pentru a ne extinde.“

La Bistriţa, TeraSteel produce panouri sandwich şi profiluri zincate, iar în Serbia doar panouri sandwich. Din cele două fabrici, compania exportă în 25 de ţări, ajungând până în Suedia, Finlanda şi chiar în Kazahstan.

„Avem 122 de angajaţi la Bistriţa şi 80 în Serbia. Fabricile noastre sunt automatizate, dar vom avea nevoie de cel puţin 60-65 de oameni şi pentru noua unitate de producţie. Îi vom recruta din zona Călăraşi. Am început procesul de recrutare, dar mai avem nevoie în continuare de oameni.“

Până în 2020, TeraSteel a fost parte din grupul TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcţii. În urmă cu aproape trei ani însă, compania a fost preluată de grupul irlandez Kingspan, alături de Wetterbest, producător de acoperişuri metalice. Kingspan, cu afaceri de peste 10 miliarde de euro la nivel mondial, a plătit 373 de milioane de lei pentru cele două companii.

„Ca afaceri, stăm la 100 de milioane de euro. Anul trecut am avut o mică scădere, deoarece am implementat nişte sisteme informatice diferite, iar în a doua jumătate a fost o scădere dramatică a pieţei. Este neîncredere în viitor, iar războiul din Ucraina ne afectează, ceea ce-i face pe investitori să se mai gândească, să mai aştepte“, a mai spus Cosmin Pătroiu.

TeraSteel livrează hale la cheie, complete, pentru jucători mici, iar potenţial este în continuare peste tot în ţară, adaugă managerul, deoarece oamenii investesc şi dezvoltă, chiar şi cu multe incertitudini la orizont. Tocmai de aceea, planul TeraSteel este să intre şi pe sectorul civil, cu case prefabricate şi cu containere.

„Noi lucrăm foarte mult pe comandă, aşa că nu avem nevoie de dezvoltare logistică foarte mare.“

Fabrica TeraSteel de la Leskovac, Serbia, deschisă în 2017, a fost prima investiţie a grupului în producţie dincolo de graniţele României. Tot în 2017, grupul a început să achiziţioneze pachete de acţiuni la producătorul de acoperişuri Depaco (numit anterior Wetterbest), pe care a ajuns să-l deţină integral la începutul anului 2020. Wetterbest are două fabrici în Băicoi, una la Bistriţa, pe amplasamentul TeraPlast, dar şi în localitatea Podari de lângă Craiova, şi a fost parte din tranzacţia cu Kingspan.

Grupul Kingspan era deja prezent în România cu producătorul de materiale de construcţii Joris Ide, care are pe piaţa locală o fabrică de materiale de construcţii, amplasată în Buziaş, judeţul Timiş. Acolo se produc structuri pentru hale, termoizolaţii, panouri sandwich şi ţigle metalice.

După vânzare, grupul TeraPlast a mai rămas în portofoliu cu firmele TeraPlast (producător de ţevi, granule şi profiluri din PVC), TeraGlass (producător de ferestre şi uşi din PVC), TeraPlast Recycling (reciclare), TeraBio Pack (producător de ambalaje flexibile) şi Somplast (producător de plăci şi profiluri din plastic).

 

 

 


 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Element Industrial