ZF Logistica businessului

ZF Logistica businessului. Vicenţiu Mocanu, VeroTherm: În două luni începem lucrările de amenajare la o platformă industrială de polistiren, mortare şi vopsele în Otopeni

17.01.2023, 00:05 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Odată cu această extindere, VeroTherm ar urma să aibă o zonă de acoperire mult mai mare şi se va putea dezvolta şi mai mult la export, unde, de altfel, deja este prezentă ♦ Pentru început, în Otopeni va fi nevoie de 70-80 de oameni angajaţi în producţie.

VeroTherm, un producător de polistiren şi mortare uscate din Râmnicu Vâlcea, vrea să deschidă, până la toamnă o platformă industrială cu trei fabrici de materiale de construcţii în Otopeni, lângă Bucureşti. Pe viitorul amplasament se vor produce polistiren, mortare uscate, lavabilă şi vopsea structurată.

„Astfel, putem furniza pachetul complet de termoizolaţie. Fabrica va fi pe centura Bucureştiului, în zona Otopeni, sperăm să găsim cât mai repede spaţiul, avem trei-patru opţiuni. Sperăm ca în maximum două luni să începem lucrările de amenajare“, a spus Vicenţiu Mocanu, proprietarul VeroTherm, la emisiunea online ZF Logistica businessului.

Printre opţiunile pe care le are, antreprenorul spune că există varianta închirierii unei hale, ceea ce ar ajuta la deschiderea mai rapidă a activităţii de producţie, cu dezavantajul că ulterior ar trebui să lucreze suplimentar la aducerea spaţiului la standardele de producţie ale companiei.

„Dacă facem o investiţie greenfield, construim exact aşa cum avem nevoie. Investiţia într-o hală de acest gen este de circa 3 milioane de euro, fără echipamente. Cred totuşi că la început vom închiria, deoarece avem deja utilajele.“

Odată cu această extindere, VeroTherm ar urma să aibă o zonă de acoperire mult mai mare şi se va putea dezvolta şi mai mult la export, unde, de altfel, deja este prezentă. Pentru început, în Otopeni, va fi nevoie de 70-80 de oameni angajaţi în producţie.

Businessul VeroTherm se axează preponderent pe producţia de polistiren expandat, linia de fabricare a adezivilor fiind ulterior adăugată.

„Activitatea de producţie am început-o în anul 2015, iar până atunci produceam spumă poliuretanică. Din 2015 producem polistiren, iar de acum doi ani producem şi mortare uscate. Avem mai multe canale de distribuţie – micii distribuitori locali, distribuitorii mari ca Arabesque, Maxbau, Sipex, Damila, constructorii mari, precum Construcţii Erbaşu, Concelex, care lucrează cu cantităţi mari.“

La export, VeroTherm face livrări periodice în Bulgaria, Italia şi Franţa, iar Vicenţiu Mocanu spune că intenţionează să deschidă două depozite proprii în Italia.

„Investiţia va fi la început mică, undeva la 200.000 de euro. Am găsit platformele şi va trebui să investim doar în utilaje. Vrem să putem vinde mai uşor către persoanele fizice şi să avem facilităţi logistice pentru a livra către partenerii noştri din Italia.“

Din punctul de vedere al logisticii, antreprenorul spune că se află într-o continuă luptă în aprovizionare, pentru a avea o predictibilitate a preţurilor. Preţul materiei prime din domeniul producţiei de polistiren s-a triplat din 2015 până astăzi, cele mai intense valuri de scumpiri fiind în ultimii doi ani. Compania are o flotă proprie de camioane cu capacităţi de la o tonă şi jumătate până la 24 de tone, dar şi vehicule închiriate şi intenţionează să mai achiziţioneze patru-cinci tiruri anul acesta. În 2022, investiţiile s-au ridicat la un milion de euro.

„Pe platforma de la Râmnicu Vâlcea, avem circa 25.000-27.000 de metri pătraţi de spaţii de depozitare, de unde furnizăm către partenerii noştri regionali, pe o rază de 300-350 de kilometri. Nu putem transporta foarte departe polistirenul, pentru că există şi alţi producători locali.“

Pe platforma de la Râmnicu Vâlcea, VeroTherm are circa 50 de angajaţi, multe activităţi – precum logistica, transporturile, contabilitatea – fiind externalizate. În ceea ce priveşte cifra de afaceri, aceasta a ajuns în 2022 la 12-13 milioane de euro, spune Vicenţiu Mocanu, în vreme ce profitul operaţional a fost de 1 milion de euro.

„Anul acesta sperăm să fie creşteri majore pe piaţa polistirenului, ţinând cont de banii din PNRR. Preconizăm că se va da drumul la mari proiecte, deoarece unii dezvoltatori şi-au amânat investiţiile. Sperăm la o cerere de polistiren mai mare cu 25% faţă de 2022. Cea mai mare cerere este din rezidenţial.“

Creşterea mai mare de polistiren pe care ar putea s-o genereze proiectele finanţate prin PNRR ar aduce un avans de 25% în vânzările VeroTherm doar raportat la activitatea curentă de producţie. Luând în calcul şi investiţia nouă, estimările lui Vicenţiu Mocanu arată o dublare a rezultatului de anul trecut.

„Intenţionăm să demarăm producţia în locaţia nouă până la începutul lunii septembrie, ca să prindem sezonul plin de construcţii, pentru că atunci investitorii vor să încheie proiectele.“

Compania din Râmnicu Vâlcea dezvoltă şi un ansamblu rezidenţial cu 120 de case, sub numele VeroTherm Villas, care implică investiţii totale de peste 40 de milioane de euro.

VeroTherm a fost înfiinţată în 1998 la Râmnicu Vâlcea şi are o capacitate de producţie de 750.000 de metri cubi de polistiren şi de 100.000 de tone de mortare uscate pe an. La început, compania funcţiona doar cu o hală de producţie, situată în localitatea Stolniceni din judeţul Vâlcea, însă astăzi are mai multe puncte de desfacere proprii şi o platformă industrială cu parc logistic şi flotă proprie de transport.

Vicenţiu Mocanu mai deţine în Vâlcea şi o franciză Lems, un magazin al producătorului de mobilă Lemet din Prahova, fiind, de asemenea, acţionar majoritar şi într-o companie ce poartă numele La Fise, cu activitate în întreţinerea şi repararea autovehiculelor, potrivit datelor de pe platforma de analiză financiară Confidas.ro. Pe piaţa locală a polistirenului expandat, Verotherm concurează cu firme precum Hirsch Porozell, Austrotherm sau Sika.

 

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Element Industrial