ZF Supliment Medical&Pharma

Cum funcţionează spitalele de stat după doi ani de pandemie. Investiţii timide şi în sistemul medical de stat

30 mai 2022 Autor: Georgiana Mihalache

Lipsa de investiţii în sistemul medical de stat se răsfrânge direct asupra pacienţilor, iar pandemia de COVID-19 a accentuat starea în care se află spitalele româneşti din administrarea publică.

Sistemul medical de stat se bazează pe infrastructură veche, pe echipamente depăşite, care îngreunează accesul la sănătate al pacienţilor şi îi determină pe specialişti să plece în străinătate.

Criza sanitară a accentuat problemele din sistemul public şi a scos la iveală capacitatea slabă de răspuns, după ani întregi de lipsuri, de la investiţii în clădiri noi la resurse umane sau materiale.

Pandemia de COVID-19 a ţinut multe spitale cu paturile ocupate doar de pacienţi cu noul virus, la început, în lipsa circuitelor separate. Sunt 527 de spitale în total în România, dintre care 368 sunt publice şi restul de 159 sunt private.

În marile oraşe, centrele universitare, investiţiile, deşi în aceleaşi clădiri vechi, au mai adus un plus în unităţile medicale.

Două exemple sunt spitalele de copii Grigore Alexandrescu şi Marie Curie din Capitală, unde managerii au reuşit să atragă fonduri publice, dar şi private.

Spre exemplu, în curtea spitalului Marie Curie, asociaţia Dăruieşte Viaţă este pe ultima sută de metri la construcţia unei noi unităţi, dotată după standardele actuale.

„Investiţiile sunt în aparatură, în reparaţiile curente. Vrem ca până la sfârşitul anului să mutăm activitatea în clădirea nouă, oncologia, chirurgia“, a spus Daniel Buzatu, managerul Spitalului Marie Curie.

Şi Alexandru Ulici, managerul Spitalului Grigore Alexandrescu, menţionează planuri ambiţioase de investiţii, în special în aparatură.

„Sunt multe investiţii în plan şi în derulare. O să avem un CT intra-operator mobil. Vom fi al treilea spital din Europa care va avea acest CT, unul este în Elveţia, unul la Berlin şi al treilea va fi la noi. Ajută în special în intervenţiile de ortopedie, de coloană vertebrală. Este în curs de licitaţie, este în jur de 1,2 mil. euro, este o investiţie de către Ministerul Sănătăţii făcută. Creşte foarte mult calitatea actului medical, dacă este ceva de făcut, să nu mai fie nevoie să trezeşti bolnavul, faci atunci, pe loc“, a spus Alexandru Ulici, managerul Spitalului Grigore Alexandrescu.

Referitor la funcţionarea spitalelor după pandemie, Alexandru Ulici spune că observă multă agresivitate la pacienţi, care nu vor să respecte regulile. Unitatea medicală funcţionează la capacitate maximă, fiind spital de urgenţă pentru cazurile pediatrice.

„Am luat hotărârea să se poarte mască în spital în continuare. Am menţinut câteva paturi pentru cei infectaţi cu COVID, iar activitatea este aproape de normalitate. Facem teste celor pentru care medicii consideră că este nevoie, acest lucru va fi tot timpul, va fi ca la gripă. Pandemia a adus multă oboseală, multă spaimă“, spune ăi Daniel Buzatu, managerul Spitalului Marie Curie.

Alexandru Ulici, managerul Spitalului Grigore Alexandrescu din Bucureşti

Daniel Buzatu, managerul Spitalului Marie Curie din Bucureşti

 

Parteneri: