ZF Supliment Medical&Pharma

Infrastructura laboratoarelor medicale: Capitala deţine un sfert din numărul total de laboratoare private

30 mai 2022 Autor: Mirabela Tiron

Companiile au deschis în fiecare an noi centre de recoltare şi laboratoare, excepţie fiind anul 2020 (cu lockdown), când pentru prima oară numărul de laboratoare a scăzut cu câteva unităţi.

Reţeaua de laboratoare medicale private a ajuns la 2.171 de unităţi la nivel naţional în 2020, Bucureştiul fiind oraşul care controlează 581 de laboratoare, adică un sfert din numărul total de unităţi din ţară, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Străzile sunt împânzite de centre de recoltare, semn că businessul cu analize medicale este unul profitabil. Laboratoarele de analize medicale sunt divizii importante pentru cei mai mari jucători de pe piaţa serviciilor medicale private şi generează peste 20% din cifra de afaceri a marilor jucători, potrivit ultimelor date.

Synevo România, cea mai mare reţea de laboratoare medicale şi centre de recoltare, parte a grupului suedez Medicover, a ajuns la venituri de 88 milioane de euro anul trecut, plus 38% faţă de anul anterior. Synevo a continuat să deschidă şi anul trecut mai multe centre de recoltare şi laboratoare şi a ajuns la aproape 159 de centre de recoltare şi 21 de laboratoare, cu acoperire în toate judeţele ţării, potrivit ultimelor date.

Teoretic pacienţii ar trebui să aibă acces mai bun la laboratoare pentru că a crescut numărul de furnizori, s-au deschis mai multe centre de recoltare, acoperirea este mai bună, dar pe teren accesul la analize medicale pe bilet de trimitere este limitat pentru că ca în fiecare lună „nu mai avem fonduri, s-au terminat“.

În 2015 funcţionau pe piaţă 1880 de laboratoare medicale private iar în anul 1998 erau prezente doar 256 laboratoare medicale private, arată insse.ro.

Dolj, Iaşi, Constanţa şi GalaţI sunt singurele judeţe cu peste 100 de centre fiecare,mai arată datele de la Statistică.

Bugetul Casei Naţionale De Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru analize medicale şi investigaţii paraclinice (ecografii, RMN, altele) a fost de 824 milioane de lei în 2020, plus 4% faţă de anul anterior şi mai mult decât dublu faţă de 365 de milioane de lei în 2013, arată datele publice. 

 

Parteneri: