ZF Supliment Medical&Pharma

Supliment ZF Medical & Pharma. Sistemul medical de stat. Dezvoltarea ambulatoriilor cu fonduri din PNRR: 69 de unităţi sanitare din România au fost selectate pentru finanţare cu bani din PNRR, contracte în valoare de 686 mil. lei

24 apr 2023 Autor: Mirabela Tiron

În prezent, avem 4 policlinici de stat, 37 de centre de specialitate şi 344 de ambulatorii integrate spitalelor de stat, dar cele mai multe nefuncţionale din lipsa medicilor care să ofere consultaţii pe bilet de trimitere.

România are 344 de ambulatorii integrate spitalelor de stat, adică aproape fiecare spital de stat are câte un ambulatoriu dedicat. În total sunt 367 de spitale publice, aşa cum numără Statistică însă pe teren cele mai multe ambulatorii din cadrul spitalelor nu sunt funcţionale, adică pacienţii cu bilet de trimitere nu au acces la serviciile medicale de specialitate pentru că nu găsesc medici care să ofere consultaţii.

Anul trecut figurau doar 4 policlinici de stat, faţă de 17 policlinici de stat în 2010 şi doar 37 de centre medicale de specialitate, arată aceeaşi sursă. Deşi există infrastructura necesară pentru servicii medicale specializate în medicină, în ambulatoriul spitalelor de stat este pe cale de dispariţie, în condiţiile în care medicii aleg să consulte la privat.

 

Planuri de investiţii

69 de unităţi sanitare din România, cele mai multe spitale, au fost selectate pentru finanţare cu bani din PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă) pentru dezvoltarea de ambulatorii de specialitate, contracte în valoare de 686 mil. lei, potrivit Ministerului Sănătăţii. Fondurile sunt alocate pentru construcţia, reabilitarea, modernizarea, extinderea şi dotarea cu echipamente medicale a ambulatoriilor de specialitate.

„Sustenabilitatea sistemului de sănătate constă în partea de prevenţie, care să facă ca bolile să fie descoperite cât mai devreme şi accesul la servicii medicale în ambulatoriu care să înlocuiască serviciile de internare continuă. Ambulatoriul de specialitate este important, oferă investigaţii medicale, consultaţii multidisciplinare, pacientul poate să primească un diagnostic rapid şi tratament adecvat. Am ajuns la 69 de proiecte aprobate, cu valoare de 686 mil. lei fără TVA la care se adaugă contribuţia autorităţilor locale. Contractele sunt semnate şi proiectele trebuie realizate până la finalul anului viitor. Spitalele municipale şi orăşeneşti reprezintă mai mult de jumătate din acest buget”, a spus Alexandru Rafila, ministrul sănătăţii, în cadrul unei conferinţe legată de dezvoltarea ambulatoriilor de specialitate cu fonduri din PNRR.

În prezent, accesul pacienţilor cu bilet de trimitere la servicii medicale de specialitate în ambulatoriile spitalelor de stat este limitat. Motivele ţin de faptul că puţini medici sunt disponibili la consultaţii în baza biletului, iar cei mai mulţi aleg să ofere consultaţii în sistemul privat de sănătate, unde tarifele sunt şi de peste zece ori mai mari faţă de suma decontată de Casa de Sănătate pe o consultaţie cu bilet de trimitere.

 

Bugetul creşte de la an la an

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a decontat în 2021 pentru asistenţa medicală de specialitate în ambulatoriu 1,9 mld. lei  (400 mil. euro), în creştere faţă de 1,5 mld. lei de anul anterior, în timp ce pentru anul trecut, în 2022, valoarea aprobată era de circa 2,5 mld. lei (500 mil. euro).

 

Cum funcţionează decontările

Casa de Sănătate (CNAS) decontează consultaţiile în funcţie de punctele adunate, cea mai simplă consultaţie are o valoare de 7 puncte, adică va primi  o decontare de 28 de lei, potrivit calculelor ZF ce iau în considerare valoarea de 4 lei a unui punct.

Consultaţiile, precum şi procedurile diagnostice şi terapeutice au o valoare expimată în puncte cuprinsă între 7 şi 100 de puncte, iar în cadrul unei singure vizite la medic pacientului i se pot acorda mai multe servicii (consultaţie şi proceduri diagnostice/terapeutice, după caz), potrivit CNAS. Mai multe puncte se oferă pentru consultaţiile ce implică şi anumite proceduri complexe, investigaţii, precum realizarea unei endoscopii sau a altor procedure.

Spre comparaţie, pentru serviciile medicale din spitale CNAS a decontat dublu,12,9 miliarde de lei (2,5 miliarde de euro), arată raportul instituţiei, care nu spune câţi bani s-au dus la stat şi câţi la privat.

Bugetul Casei a crescut în fiecare an, iar la cinci ani chiar se dublează.

 
Parteneri: