ZF Supliment Medical&Pharma

Supliment ZF Medical & Pharma. Sistemul privat de sănătate. Ce investiţii au bugetat şi ce planuri de dezvoltare au marii jucători de pe piaţa serviciilor medicale private?

24 apr 2023 Autor: Mirabela Tiron

♦ Cererea pentru serviciile medicale private este în continuă creştere iar marii jucători au alocat bugete semnificative pentru dezvoltare  ♦ Cei mai mari jucători şi-au consolidat poziţia anul trecut atât prin investiţii în deschideri noi de clinici şi spitale, cât şi prin achiziţii, acest sector fiind foarte efervescent

Piaţa serviciilor medicale private a continuat să crească iar marii jucători privaţi au alocat bugete semnificative în dezvoltarea organică dar şi extinderea prin achiziţii anul trecut, un sector foarte efervescent.

„2022 a fost anul cu cele mai mari investiţii din istoria reţelei Regina Maria şi, îndrăznesc să spun, din piaţă medicală privată, în crearea de infrastructură medicală nouă (CAPEX). Doar în CAPEX am investit 38 de milioane de euro, o sumă aproape dublă comparativ cu anii anteriori, la care se adaugă bugetul de M&A (achiziţii)”, a spus Fady Chreih, CEO, Regina Maria. Reţeaua privată de sănătate Regina Maria, deţinută de fondul de investiţii Mid Europa Partners, estima pentru anul trecut că va depăşi pragul de 300 de mil. de euro cifră de afaceri, potrivit oficialilor companiei.

„Anul trecut reprezintă piatră de temelie pentru un nou ciclu de creştere a reţelei, iar strategia  vizează obiective clare pentru următorii 5-6 ani. (...) Ne uităm în continuare la un mix sănătos de greenfield şi achiziţii, organic creştem foarte bine în toate marile oraşe, iar în M&A, că întotdeauna, punem accent pe calitate şi căutăm parteneri care împărtăşesc aceleaşi valori şi viziune” a  spus CEO-ul reţelei Regina Maria.

Fady Chreih a mai adăugat  că pilonii strategici pe care va continua să îi consolideze ţin de prevenţie, screening-uri şi educaţie pentru sănătate, chirurgie la cel mai înalt nivel din România, sănătatea psihoemoţională şi psihoterapie şi digitalizarea.

 

Optimism moderat şi consolidare în 2023

Legat de evoluţia pieţei de servicii medicale, Fady Chreih spune că pentru 2023 îşi menţine un nivel mai rezervat de optimism, pentru că avem o inflaţie de două cifre şi un impact semnificativ al creşterilor de preţuri la utilităţi şi nu numai, atât direct - la nivelul costului operaţional al companiei, cât şi în rândul pacienţilor.

„În piaţă există încă oportunităţi foarte bune de consolidare pe zonele de nişă. Avem o creştere organică consistentă, pe principalele divizii de business. Anul acesta vom continuă investiţiile pentru consolidarea pilonilor noştri strategici. (...) Pentru 2023 estimez o nouă creştere de două cifre, adaptată însă contextului macroeconomic actual”, a mai spus CEO-ul Regina Maria.

Cererea pentru serviciile medicale private a fost mai mare, în condiţiile în care în infrastructura publică de sănătate nu s-a schimbat nimic în ultimii ani.

Pentru MedLife anul acesta va fi unul de aşezare şi de integrare a business-urilor achiziţionate în 2022, dar grupul se uită şi la noi oportunităţi, aşa cum anunţa pe Bursă.

Operatorul privat de sănătate MedLife, listat la Bursa de Valori Bucureşti, a anunţat la începutul anului inaugurarea celei mai mari clinici medicale din Deva, o investiţie de 2,3 milioane de euro, după ce anul trecut a bifat 13 tranzacţii, aşa cum arată un raport de la BVB. Acestor achiziţii s-au mai adăugat şi şapte deschideri proprii.

„Aşa cum am anunţat investitorii, pe termen scurt, în următoarele şase luni, ne vom concentra pe eforturile de integrare a celor 13 business-uri achiziţionate anul trecut. Totodată, rămânem atenţi la nevoile pacienţilor şi vom evalua potenţiale oportunităţi, fie că vorbim de proiecte de dezvoltare organică sau achiziţii, în funcţie de context şi tendinţele pieţei”, potrivit lui Dorin Preda director executiv al MedLife Group, citat în comunicatul de pe Bursă.

 

Capitala, în continuare un magnet

Anul trecut şi suedezii de la Medicover, al treilea mare jucător de pe piaţa locală, au anunţat un nou spital în Capitală, o investiţie de peste 20 de mil. euro. Vor transforma o clădire de birouri din zona Pipera într-un nou spital. Noul spital va avea 150 de paturi, clădirea de birouri ce va fi transformată în spital are suprafaţă de 15.000 mp. Medicover mai are o unitate medicală în Capitală, chiar în zona Băneasa, dar mai deţine şi spitalul Pelican din Oradea, pe care l-a achiziţionat în 2018. În plus, şi în Craiova mai are o unitate medicală.

Medicover şi-a consolidat anul trecut poziţia în piaţă prin trei tranzacţii. Au preluat reţeaua de clinici Laurus Medical,spitalul Polaris Medical de lângă Cluj-Napoca, şi MediPlus, o clinică specializată în sănătatea femeii.

Sanador, unul dintre cei  mai mari operatori privaţi de sănătate, deţinut de familia Andronescu, a continuat investiţiile în dezvoltarea organică. Anul trecut a investit 6 milioane de euro într-un bloc operator complet digitalizat, o premieră pentru România, care cuprinde două săli de operaţie. Odată cu deschiderea noului bloc operator, numărul sălilor de operaţie din cadrul Sanador ajunge la 12, iar în spital sunt în prezent 49 de paturi de terapie intensivă. Planurile Sanador urmăresc o integrare digitală completă a întregului bloc operator existent în spital, proiect care este în desfăşurare. Sanador, care a mizat doar pe dezvoltarea organică în Capitală, a ajuns la afaceri de 521 milioane de lei în 2021, după o creştere de 27% faţă de anul anterior.

Cei mai  mari jucători de pe piaţa serviciilor medicale private sunt MedLife, reţeaua Regina Maria, Medicover şi Sanador.


Fady Chreih, CEO Regina Maria:

Am militat de cel puţin 7 ani pentru că privatul să deschidă spitale mari, să apară spitale noi. Spitale private apar, dar de mici dimensiuni, 7.000-20.000 metri pătraţi, toate canalizate pe chirurgie şi majoritatea în Bucureşti, în zona de nord a Capita­lei.


 

Parteneri: