ZF Supliment Medical&Pharma

Supliment ZF Medical & Pharma. Tendinţe în sănătate. Centrele şi spitalele de recuperare medicală, noul pariu de pe piaţa privată de sănătate

24 apr 2023 Autor: Mirabela Tiron

♦ Tot mai mulţi antreprenori locali de pe piaţa privată de sănătate  au pariat pe centre sau spitale de recuperare medicală, cererea pentru astfel de servicii fiind în creştere în ultimii ani.

Centrele sau spitalele de recuperare medicală reprezintă noul pariu al antreprenorilor de pe piaţa serviciilor medicale private, care au investit de la 200.000-300.000 de euro în clinici mici specializate, până la câteva milioane de euro în spitale.

„Am deschis anul trecut în septembrie centrul de recuperare în Bucureşti, ne ocupăm de recuperare musculo-scheletală şi ortopedică. Centrul de recuperare se întinde pe 250 metri pătraţi, iar investiţia se ridică la 250.000 de euro. Lucrăm cu un medic de recuperare medicală, doi medici ortopezi şi doi medici specializaţi în imagistica musculo-scheletală, vrem să dezvoltăm echipa medicală”, a spus Vlad Teodorescu, managing  partner la clinicile Donna Medical Center în cadrul emisiunii ZF Private Health.

Un alt operator oprivat, Centrokinetic din Bucureşti, fondat de medicul ortoped Andrei Bogdan, a deschis a treia clinică medicală specializată în afecţiuni osteo-articulare, în urma unei investiţii de 1,2 milioane de euro şi are în plan să deschidă a patra clinică.

 

Investiţii mari în ţară

Cererea în creştere pentru aceste servicii medicale a dus la dezvoltarea de noi unităţi specializate, atât în Capitală, cât şi în provincie.

Cea mai mare investiţie inaugurată în 2022 pe această nişă a fost realizată de antreprenorul Dan Fiterman, care a ridicat cu peste 20 mil. euro un spital de recuperare medicală la Iaşi, o unitate cu 88 de paturi. Acest spital deserveşte pacienţii cu afecţiuni ale aparatului  locomotor, ale coloanei vertebrale, sistemului neuromuscular şi cardiovascular, care au nevoie de recuperare medicală.

 

Cererea se vede şi în cifre

Afacerile operatorilor care activează pe această nişă sunt în creştere. În centrele sau spitalele de recuperare medicală pacienţii vin pentru reabilitare medicală, geriatrie şi proceduri medico balneare de terapie recuperatorie şi fizioterapie.

Compania Top Med Buna Vestire din Craiova (judeţul Dolj), controlată de medicul Doinca Cazacu şi soţul ei Nicolae Cazacu, fost inginer proiectant la Electroputere Craiova, a atras mai mulţi pacienţi anul trecut şi a ajuns la 5 mil. euro cifră de afaceri iar pentru acest an a bugetat o creştere cu 15-20% a afacerilor.

‚ÄúÎncasările au crescut şi anul trecut, ca în fiecare an, a crescut adresabilitatea, numărul de pacienţi, facem investiţii pe toate planurile. Anul trecut am investit în aparatură medicală, am cumpărat osteodensiometre, dar şi aparatură medicală pentru laborator‚Äù, a spus Doina Cazacu, co-fondatorul Top Med Buna Vestire din Craiova. Compania operează o policlinică şi două spitale de recuperare medicală în judeţul Dolj. Toate serviciile medicale ale Top Med Buna Vestire sunt în relaţie cu Casa de Sănătate, pacientul poate să vină cu biletul de trimitere.

Principalele afecţiuni tratate în aceste centre sunt cele reumatice, respiratorii, dar şi cardiovasculare, circulatorii, metabolice sau neurologice.

 

Resursele naturale, folosite pentru pacienţi

În ultimii ani, investiţii de zeci de milioane de euro au fost realizate  şi în centrele de recuperare medicală din Eforie Nord şi Eforie Sud, unităţi ce folosesc nămolul şi apa de Techirghiol. Şi proprietarii companiei Briza Mării Negre, una din cele mai mari firme din turism de pe litoralul românesc, ce operează hotelul  MirageMedSpa din Eforie Nord, investesc  2,5 milioane de euro într-un centru specializat de recuperare medicală. În cadrul hotelului funcţionează deja un centru de tratament balnear, ce atrăgea înainte de pandemie 2000 de străini anual.


Principalele afecţiuni tratate în aceste centre sunt cele reumatice, respiratorii, dar şi cardiovasculare, circulatorii, metabolice sau neurologice.


 

Parteneri: