ZF Mobility

ZF Mobility, un proiect ZF şi Autonom. Andrei Stancu, Blue: Dezvoltarea economică atât în zona de antreprenoriat local cât şi multinaţionale cere o mobilitate tot mai ridicată. Vedem un potenţial mare pe zona de transferuri interurbane

19.03.2025, 00:07 Autor: Bogdan Alecu

Blue a ajuns la 250 de maşini Tesla în flotă şi are peste 230.000 de utilizatori care folosesc aplicaţia de ride-sharing, iar gradul de încărcare este la circa 75% Peste 90% din transferuri se fac cu maşini electrice şi în platformă sunt 800 de parteneri Andrei Stancu, CEO, Blue, parte a Grupului Autonom, se aşteaptă ca pe măsură ce economia locală creşte în tot mai multe huburi regionale, şi deplasările între acestea să crească.

Nevoia de mobili­tate va continua să crească în pas cu Produ­sul Intern Brut, iar aceasta va fi facilitată de inau­gurarea de noi tronsoane de autostradă şi dezvoltări regionale.

„Am venit şi cu un serviciu supli­mentar – Blue Business prin care deconta­rea unui serviciu, cum ar fi un transfer la aeroport, se poate face mult mai uşor. Serviciul de facturare este foarte important, este un serviciu postlivrare. Noi în 2024 ne-am concentrat pe piaţa de consumer, unde este Blue, dar am văzut că există şi o componentă B2B importantă, care acum reprezintă 8% din totalul călătoriilor. Sunt deja peste 500 de clienţi, companii de la 3-10 până la sute de angajaţi“, a spus Andrei Stancu, CEO, Blue, parte a Auto­nom Group în cadrul emisiunii ZF Mobility realizate de ZF şi Autonom. 

Grupul Autonom, fondat de fraţii Marius şi Dan Ştefan, a lansat pe piaţa din Capitală în a doua parte din 2023 un nou serviciu de ride hailing, denumit Blue, în ur­ma unei investiţii totale de 5 milioane de euro. În prima fază, aplicaţia a pus la dispo­zi­ţie o flotă de 100 autovehicule electrice Tesla Mo­del 3 şi Model Y pentru deplasări priete­noase cu mediul în zona metropolitană.

„Ne diferenţiem prin servicii, chiar dacă avem mai puţine maşini decât con­curenţa. Avem un control al calităţii mult mai bun. Spre exemplu, şoferii au cursuri de pilotaj defensiv faţă de alte platforme de ride-sharing. Aceştia când sunt recrutaţi întâi beneficiază de training, iar maşinile au un sistem de monitorizare a comporta­men­tului de condus. Noi vedem câte accelerări, câte frânări are, de câte ori s-a înregistrat depăşirea vitezei“, a explicat directorul. 

Al doilea pariu este cel pe maşina elec­trică, din care peste 90% din flota Blue este compusă. 

„Considerăm că este pentru genul a­cesta de serviciu şi faptul că că maşina electrică contribuie la binele comunităţii, mai ales pe servicii unde o maşină circulă 8-9-10 ore pe zi. Este mult mai bine să cir­cule o maşină electrică continuu pe stra­dă decât o maşină veche. Costurile suplimen­tare de achiziţie se pot compensa prin costul mai mic de utilizare şi mentenanţă, iar confortul este superior“, a explicat Andrei Stancu. 

Viitorul în ride-sharing ţine de dezvol­tarea oraşelor, iar astfel de servicii se com­pletează cu sistemul public de transport.

„În primul rând considerăm că viitorul oraşelor este să promoveze mai mult metode pot completa transportul public sau îl pot ajuta până acesta devine suficient de performant, astfel încât oamenii să se îndrepte spre transport public. Şi cumva aici ideea ar fi că şi dacă tot facem lucrul acesta, ar trebui să-l facem cu maşini care nu poluează oraşul, cum ne-am dus spre transportul public să-l facem electric. Cam asta ar trebui să se întâmple şi cu transportul public alternativ, să zicem, să încercăm să-l direcţionăm în zona aceasta. Iar din partea companiilor şi ele îşi doresc cumva să contribuie la zona aceasta şi să bifeze obiectivele de sustenabilitate ale companiilor lor sau din afară“, a spus Andrei Stancu.

 

Ce spune Andrei Stancu, CEO, Blue

Blue a reuşit să ajungă acum la peste 230 de mii de utilizatori în aplicaţie. Ceea ce înseamnă acum după un an şi câteva luni că serviciul este necesar şi oamenii şi-l doresc cumva.

Maşinile au un sistem de monitorizare a stilului de condus – accelerări şi frânări, spre exemplu.

Maşinile electrice sunt în continuare un pariu valabil pentru un serviciu de car-sharing. Aşa cum transportul public merge spre electrificare, acelaşi lucru ar trebui să se întâmple şi cu transportul alternativ. 

Mobilitatea este influenţată de calitatea maşinilor cu care mergem şi timpul petrecut în trafic. Dacă stăm mult, nu mai contează în ce, tot este un disconfort. Dar acest lucru ţine de politicile locale. 

Blue are o categorie principală de maşini electrice, dar mergem şi către alte categorii, pentru o mai bună disponibilitate cum ar fi hibrid sau pe benzină sau turisme sau vanuri. Avem 800 de parteneri acum. 

Zona de transferuri private, interurbane are un potenţial de creştere ridicat în următorii ani datorită companiilor multinaţionale.

Companiile româneşti nu mai au un singur hub, se dezvoltă în mai multe oraşe, iar în Cluj spre exemplu, există o acumulare de capital.

Blue are în Bucureşti 250 de maşini Tesla. Tehnologia este importantă.

Suntem la un PIB de 20.000 de euro per capita, totul trebuie să aibă o viteză dublă. Trebuie să ajungem mai repede într-un loc în altul. Mărfurile să ajungă mai repede şi toate lucrurile să se mişte mai repede, mai exact şi mai precis. Şi România în următorii 5-10 ani are aceste 3 oportunităţi care se vor imprima o viteză similară cu cea care s-a întâmplat în perioada aderării la UE şi NATO.

Avem infrastructura care implică drum rapid sau autostrăzi spre Craiova, Bucureşti, Constanţa şi de asemenea în sus spre Bacău până la sfârşitul anului. Şi în trei ani vom trece şi munţii pe autostradă - Cluj, Timişoara vor fi legate de Constanţa, de Bucureşti şi mai încolo vom ajunge şi la Suceava.