ZF Mobility

ZF Mobility, un proiect ZF şi Autonom. România, mai aproape de vest: clienţii din piaţa auto aleg tot mai des utilizarea în locul deţinerii autoturismului

15.05.2025, 00:05 Autor: Bogdan Alecu

♦ Preferinţele românilor în materie de achiziţie auto s-au schimbat în ultimii ani: tot mai mulţi clienţi aleg soluţii de mobilitate care pun accentul pe utilizare şi flexibilitate, nu pe deţinere ♦ România devine astfel lider regional în adopţia leasingului operaţional şi a serviciilor integrate, devansând pieţele din Bulgaria şi Ungaria, unde clienţii sunt mai reticenţi.

Piaţa auto din România traver­sează o transformare structurală: mo­delul clasic de deţinere este comple­tat, treptat, de preferinţa pentru uti­lizare, predictibilitate şi costuri trans­parente. Acest nou comportament de consum se manifestă printr-o creştere accelerată a cererii pentru leasing o­pe­raţional, pachete de mobilitate completă şi produse financiare care oferă flexibilitate la finalul contrac­tului. Dacă în urmă cu două decenii lea­singul era o noutate pe piaţă, astăzi peste 20-25% dintre clienţii care fi­nan­ţează achiziţia unui autove­hicul aleg opţiuni care implică utiliza­rea tem­porară, cu posibilitatea retur­nării maşinii. În acelaşi timp, produ­sele clasice, bazate pe credit bancar sau achiziţie integrală, pierd teren în faţa soluţiilor care includ mentenan­ţă, taxe, asigurări şi chiar anvelope de iarnă.

„Punctul de cotitură este aproa­pe. Estimăm că în curând un client din trei va alege servicii de mobilitate în detrimentul deţinerii“, afirmă Ştefan Pricop, country manager, BMW Financial Services pentru România, Ungaria şi Bulgaria. România devine astfel un model regional în materie de deschidere către noi forme de finanţare şi mobilitate, în timp ce alte pieţe din regiune rămân în urmă.

În Ungaria, costurile de finanţare ridicate frânează extinderea leasingului operaţional, iar în Bulgaria diferenţele fiscale fac ca acest tip de serviciu să fie greu de promovat. În schimb, în România, evoluţia este vizibilă atât în cifre, cât şi în comportamentul clienţilor: durata medie a unui contract de utilizare este de circa 4 ani, iar clienţii cu venituri mari preferă din ce în ce mai des să schimbe maşina periodic, evitând grijile asociate cu deţinerea.

Un impuls important vine şi din zona maşinilor electrice. Lipsa unui istoric clar privind valoarea de revânzare îi determină pe clienţi să evite achiziţia directă şi să opteze pentru leasing operaţional. „Interesul pentru produse de utilizare este mult mai mare în cazul vehiculelor electrice. Clienţii vor să testeze fără riscuri şi caută un contract care le oferă flexibilitate“, explică Pricop.

Acest comportament nu este singular în Europa. În pieţe mature precum Olanda, peste 70% dintre clienţi aleg deja leasing operaţional. România se apropie rapid de acest model, dar este încă într-o fază de tranziţie: mulţi clienţi continuă să compare opţiunile de finanţare cu achiziţia clasică, dar diferenţele de cost şi confort încep să încline balanţa.

Pachetele de mobilitate integrează toate costurile într-o singură rată lunară, elimină grija revânzării şi permit o rotaţie mai frecventă a vehiculului. Pentru consumatorii urbani, interesaţi mai degrabă de acces decât de proprietate, aceste avantaje devin importante.

Experienţa post-pandemică a accelerat aceste tendinţe. În perioada incertă 2020-2021, apetitul pentru investiţii mari s-a temperat, iar flexibilitatea a devenit un criteriu esenţial. Această schimbare de mentalitate s-a păstrat şi ulterior, fiind alimentată de noile politici de sustenabilitate, dezvoltarea reţelelor de service şi digitalizarea procesului de achiziţie.

În următorii ani, specialiştii din industrie estimează o creştere continuă a pieţei de mobilitate în România, cu extindere în toate segmentele – de la persoane fizice la companii mari. „Strategia noastră este să atragem noi categorii de clienţi care să vadă mobilitatea ca pe o experienţă completă, nu doar ca pe o posesie“, spune Pricop.