ZF News

Acţiunile Romcab au sărit cu 7% de la anunţul transferului la cota bursei

Sebastian Vlădescu

Sebastian Vlădescu

Autor: Roxana Pricop

09.03.2015, 00:05 560
Acţiunile producătorului de cabluri Romcab Târgu Mureş (MCAB) au crescut cu 7,2% în ultimele două săptămâni până la cotaţia de 5,36/ titlu, după ce compania a anunţat că vrea să se tran­s­fere de pe piaţa RASDAQ pe piaţa prin­cipală a bursei de la Bucureşti.

Compania are o capita­lizare bursieră de 50,3 milioane de lei, la afaceri de 466,4 milioane de lei în anul 2013.

Pe 24 februarie, acţio­narii firmei au aprobat transferul companiei de pe piaţa RASDAQ, ce urmează să se desfiinţeze în octom­brie, pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti, la categoria standard.

Cel mai mare acţionar al companiei, cu 69% din capital, este furnizorul de piese auto şi accesorii Sadalbari, controlat de omul de afaceri Zoltan Prosszer.

Al doilea cel mai mare acţionar este banca americană Morgan Stanley, unul dintre giganţii de pe Wall Street, cu o participaţie de 14,6% din capital. Banca a rămas blocată pe piaţa RASDAQ, unde se chinuie de câţiva ani să îşi vândă participaţia pe care o deţine la producătorul de cabluri.

În acest an, banca şi-a reluat vânzările de acţiuni începând din 23 februarie.

Anul trecut banca a lichidat un pachet de 5% din acţiunile Romcab. Banca americană a cumpărat în 2007 un pachet de 23% din Romcab prin intermediul firmei de brokeraj HTI Valori Mobiliare, condusă de Daniel Ţepeş, pentru circa 3,7 mil. euro.

Preţul de achiziţie a fost de 10 lei/titlu, de două ori mai mare decât preţul la care se tranzacţionează azi acţiunile.

Romcab este condusă din funcţia de preşedinte de Sebastian Vlădescu, fost ministrul al finanţelor în guvernele Tăriceanu şi Boc.

Compania a încheiat anul 2013 cu afaceri de 466 mil. lei, aproape duble faţă de anul precedent, şi cu un profit net de 21,4 milioane de lei, faţă de un câştig net de 6,8 mil. lei în 2012.

Acţiunile MCAB au crescut cu 1,9% în şedinţa de vineri, până la un preţ de 5,36 lei/titlu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO