ZF News

Acţiunile Silvergate se prăbuşesc după ce exchange-ul crypto a dezvăluit o scădere de 8,1 miliarde de dolari a depozitelor

Acţiunile Silvergate se prăbuşesc după ce exchange-ul...

Autor: Daniel Belu

05.01.2023, 17:41 8634

Clienţii au retras 8,1 miliarde de dolari în depozite de la Silvergate în timpul unei “crize de încredere” la sfârşitul anului trecut, fapt care a forţat banca americană axată pe criptomonede să vândă active şi a subliniat modul în care implozia FTX a ajuns în sectorul financiar reglementat, conform Financial Times.

Dezvăluirea făcută de grupul cu sediul în California, care arată că depozitele sale de la clienţii de active digitale s-au redus la 3,8 miliarde de dolari la 31 decembrie, de la 11,9 miliarde de dolari la sfârşitul lunii septembrie, a făcut ca acţiunile sale să se prăbuşească cu până la 41% în tranzacţiile de la New York.

Silvergate, care este o bancă membră a Rezervei Federale şi este listată la bursa din New York, a fost supusă unei presiuni puternice în ultimul an, pe măsură ce preţurile activelor digitale au scăzut, iar mai mulţi jucători importanţi au ajuns în faliment. Preţul acţiunilor băncii s-a prăbuşit deja cu 88% în 2022.

Silvergate a crescut de la un mic creditor comunitar la o bancă cripto importantă în ultimii ani şi a fost esenţială în furnizarea de servicii pentru imperiul cripto al lui Sam Bankman-Fried, acum în colaps.

Alan Lane, directorul executiv al Silvergate, a declarat că industria cripto se confruntă cu o “criză de încredere şi în această situaţie, mulţi dintre jucătorii instituţionali au retras banii de pe aceste platforme de tranzacţionare”.

Grupul a declarat joi, într-un raport provizoriu privind rezultatele pe trimestrul al patrulea, că, pentru a face faţă retragerilor clienţilor şi pentru a strânge numerar, Silvergate s-a grăbit să vândă titluri de creanţă în valoare de 5,2 miliarde de dolari, cu o pierdere de 718 milioane de dolari.

Silvergate a precizat că 150 de milioane de dolari din depozitele sale provin de la clienţi care au depus cereri de faliment.

“Am avut clienţi care erau comercianţi privaţi, formatori de piaţă care făceau afaceri între ei de şase-opt ani, care au încetat pur şi simplu să mai facă afaceri între ei şi şi-au retras toate depozitele”, a declarat Ben Reynolds, preşedintele Silvergate. El a adăugat că unii clienţi “nativi cripto” s-au mutat “aproape în totalitate în titluri de trezorerie americane”.

Grupul concediază 200 de angajaţi pentru a “ţine cont de realităţile economice” cu care se confruntă afacerea sa şi industria criptomonedelor, care reprezintă 40% din personalul său, a precizat grupul.

Acesta a adăugat că deţinea numerar şi echivalente în valoare de 4,6 miliarde de dolari, “care depăşesc depozitele” şi 5,6 miliarde de dolari în datorii garantate de guvernul american şi de agenţii. Silvergate a adăugat că intenţionează să vândă “o parte” din datorie la începutul anului 2023.

Raportul nu a inclus o contabilizare completă a bilanţului sau a contului de profit şi pierdere al grupului. Silvergate a declarat că va publica raportul complet privind rezultatele trimestriale şi anuale pe 17 ianuarie.

De asemenea, Silvergate şi-a întrerupt planurile de a lansa o monedă digitală şi a declarat că va suporta o cheltuială de 196 de milioane de dolari în al patrulea trimestru, legată de activele de plată blockchain pe care le-a cumpărat de la Diem, proiectul de plăţi cripto susţinut iniţial de Meta.

Grupul se confruntă, de asemenea, cu o analiză din partea legislatorilor americani. Luna trecută, senatori, printre care Elizabeth Warren, i-au scris lui Lane, solicitând claritate cu privire la rolul Silvergate în acceptarea depozitelor clienţilor pentru firma de investiţii a lui Bankman-Fried, Alameda Research, despre care fostul miliardar a spus că ar fi trebuit să ajungă în cele din urmă la bursa FTX.

“Silvergate pare să se afle în centrul unor transferuri necorespunzătoare de fonduri ale clienţilor”, au scris senatorii, adăugând că implicarea sa a arătat un “eşec flagrant”.

În decembrie, Silvergate şi-a apărat rolul în acceptarea de depozite pentru Alameda, spunând că a efectuat “o diligenţă extinsă” şi că “atunci când Silvergate a primit plăţi direcţionate către Alameda Research şi le-a creditat în contul cu acelaşi nume, acest lucru a fost în concordanţă cu instrucţiunile expeditorului şi cu practicile din industrie”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO