ZF News

Alegeri istorice în Grecia: Ultima zi de schimb de replici între Tsirpas şi Samaras

Alegeri istorice în Grecia: Ultima zi de schimb de...

Autor: Gaidau Ion

24.01.2015, 09:34 264

"Accidentul Tsirpas nu se va întâmpla. Nu-i vom lăsa să ne ducă înapoi", a avertizat şeful partidului conservator Noua Democraţie, în cursul unui miting electoral, la Atena.

Devansat în sondaje de Syriza, Antonis Samaras a lansat critici la adresa acestui partid, afirmând că "nu ştie şi nu înţelege ce este Europa". "Syriza va ridica Europa împotriva noastră", a apreciat liderul conservator.

De asemenea, premierul grec s-a arătat îngrijorat de riscul exercitării unei "presiuni sufocante din exterior" asupra insituţiilor financiare elene. "Când aceasta va avea loc, câteva zile vor fi suficiente pentru a plonja din nou în deficit", a avertizat Antonis Samaras.

Confruntat cu o panică bancară în 2013, Ciprul "a fost constrâns să limiteze retragerile din bănci". "Aşa ceva ar putea avea loc în Grecia" în cazul victoriei Syriza în alegerile legislative, a declarat premierul grec.

La rândul său, Alexis Tsirpas şi-a mobilizat susţinătorii la Heraklion, în Creta, dându-le asigurări că "nu va purta o bătălie dintr-un mic colţ al Europei, ci pentru toate popoarele" de pe bătrânul continent.

"Este o bătălie pentru a pune capăt austerităţii", a afirmat liderul stângii elene. "Pentru că, dacă nu se va pune capăt austerităţii barbare, ajustării bugetare brutale, va veni sfârşitul democraţiei", a insistat el.

"Acesta este motivul pentru care toţi ochii Europei sunt îndreptaţi spre Grecia şi pentru care toate popoarele din Europa aşteaptă 25 ianuarie", duminică, ziua desfăşurării alegerilor legislative în Grecia.

Pe de altă parte, Alexis Tsirpas şi-a reafirmat intenţia de a cere despăgubiri Germaniei pentru crimele naziste comise în Grecia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi pentru preţul impus de forţele de ocupaţie, o dezbatere mai veche care a reapărut, la imboldul Syriza, odată cu criza datoriilor.

Sondaje făcute publice vineri confirmau o distanţă între trei şi şapte puncte procentuale între Syriza şi Noua Democraţie, în timp ce între şapte şi 15 la sută dintre alegători sunt indecişi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO