ZF News

Analist: Problema lirei turceşti este legată de iminenţa debutului unui ciclu de normalizare a condiţiilor monetare din SUA

Analist: Problema lirei turceşti este legată de...

Autor: Roxana Pricop

08.06.2015, 11:45 555

Mihai Nichişoiu, analist pieţe internaţionale la casa de brokeraj Tradeville, afirmă că scăderile raportate azi de bursa de la Istanbul şi de lira turcească, drept reacţie la rezultatele alegerilor parlamentare, semnalizează temerile investitorilor de instabilitate politică în Turcia.

“Rezultatele alegerilor din weekend generează doar efecte punctuale asupra pieţelor locale, aşa cum se întâmplă în cele mai multe dintre cazuri. Problema lirei turceşti este ceva mai largă şi priveşte iminenţa debutului unui ciclu de normalizare a condiţiilor monetare din SUA - ceea ce înseamnă că am putea vedea o depreciere suplimentară în această vară, în condiţiile în care Turcia continuă să sufere de un deficit de cont curent uriaş şi structural finanţat în dolari americani”, a spus analistul.

El a explicat că nu anticipează niciun efect negativ asupra bursei de la Bucureşti, leului sau economiei romaneşti - nici pe termen scurt, nici pe termen mai lung.

Alegătorii turci au pus capăt majorităţii absolute de care dispunea AKP (Partidul Justiţie şi Dezvoltare) de 13 ani. Islamo-conservatorii au pierdut nouă puncte şi 68 de fotolii în raport cu ultimele alegeri.

Cel mai mare câştigător al acestui scrutin rămâne partidul kurd HDP (Partidul Democratic al Poporului), care a câştigat 13 la sută din voturi. HDP nu a fost ales doar de kurzi, ci şi de patru grupuri ale opoziţiei. Astfel, mesajul transmis de alegători pare să fie acela că ei vor ca politica kurdă să ocupe un loc legitim pe scena naţională.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO