ZF News

ANRP a sesizat penal retrocedări ilegale de 4.500 de hectare de teren agricol şi forestier

ANRP a sesizat penal retrocedări ilegale de 4.500 de...

Autor: Roxana Pricop

05.03.2015, 00:06 814
Autoritatea Naţională pentru Resti­tui­rea Proprietăţilor (ANRP), instituţie din sub­or­dinea primului-ministru, responsabilă de des­pă­gubirea foştilor proprietari ale căror pro­prie­tăţi au fost confiscate de regimul comunist, a sesizat anul trecut organele de cercetare pe­nală cu privire la modul în care s-au restituit peste 4.500 de hectare de teren agricol şi fo­res­tier, potrivit raportului anul de activitate pe 2014.
 
La un preţ estimat de ZF la 4.000 de euro hec­tarul de teren, ar rezulta o valoare de 18 milioane de euro pentru terenurile suspectate de a fi retrocedate cu încălcarea legii.
 
„În toate cazurile în care am constatat că retrocedarea unor suprafeţe importante de teren s-a făcut cu încălcarea prevederilor legale, în afara sesizărilor penale, instituţia a acţio­nat şi pe calea dreptului civil şi a solicitat instanţelor anularea titlurilor de proprietate”, potrivit ANRP. Un raport de audit întocmit în 2013 de Curtea de Conturi a scos la lumină  gravele nere­guli şi abuzuri din spatele retrocedărilor care au permis, de exemplu, unei persoane moş­tenitoare a unui pat şi a unui scrin să fie îm­proprietărită cu mii de hectare de pădure. Din anul 1990 până în 2010, România a resti­tuit o suprafaţă enormă de peste 3 mi­lioane de hectare de pădure foştilor proprie­tari deposedaţi de regimul comunist.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO