ZF News

Anul recordurilor: România a produs şi exportat cea mai mare cantitate de energie din ultimul deceniu

Anul recordurilor: România a produs şi exportat cea mai...

Autor: Roxana Petrescu

04.03.2015, 00:09 3585

În 2014, România a avut cel mai bun an de producţie de energie din 2003 încoace, cheia fiind exporturile. Energia verde a atins şi ea un nivel record. Până şi CE Oltenia a avut patru luni „formidabile“.

Contextul regional, dar şi producţia de energie verde care a coborât pre­ţurile în piaţă, au creat premisele unor exporturi record de energie anul trecut şi au format spaţiu de acţiune şi pentru producători tradiţionali, astfel că anul 2014 poate fi considerat unul record pe mai multe paliere ale sectorului energetic.

„Din octombrie, anul trecut, am avut patru luni formidabile“, spune Laurenţiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic (CE) Oltenia.

Potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor publicate de Reţeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport de Energie (ENTSO-E), anul trecut producţia de energie a României a depăşit pragul de 60,2 TWh pentru prima dată din 2003, ultimul pentru care în statisticile europene apar date despre piaţa locală de energie.

La preţul mediu spot al energiei de anul trecut, de circa 34,6 euro pe MWh, rezultă că valoarea acestei producţii a fost de circa 2 miliarde de euro.

Nu consumul intern a fost cheia din spatele acestei evoluţii, ci conjunctura din afara graniţelor României.

Tot potrivit datelor ENTSO-E, România a trimis peste graniţe anul trecut aproape 8,5 TWh de energie, nivel record în ultimii 11 ani de zile, circa 14% din tot ceea ce s-a produs fiind trimis pe pieţele din Bulgaria, Serbia sau Ungaria.

Comparativ cu 2013, exporturile României au crescut cu aproape 80%, având o valoare de aproape 300 de mili­oane de euro, potrivit calculelor ZF.

Cea mai mare parte a cantităţii de energie trimisă peste graniţe a venit din surse regenerabile, producţia de energie verde atingând la rândul ei un nivel record.

Astfel, în 2014 au fost injectaţi în reţea peste 7,85 TWh de energie venită de la eoliene, solare sau mici hidro­centrale, cu 25% mai mult faţă de anul 2013, potrivit Transelectrica. Ponderea energiei verzi în totalul producţiei a fost de peste 13%.

Tot potrivit datelor Transelectrica, anul trecut producătorii de energie verde au fost recompensaţi cu subvenţii sub forma certificatelor verzi de peste 400 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO