ZF News

Anunţurile pentru case noi se prăbuşesc cu 21%, din cauza ratelor mai mari care îi sperie pe vânzători

Anunţurile pentru case noi se prăbuşesc cu 21%, din...

Autor: Daniel Belu

06.05.2023, 09:29 4103

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă piaţa imobiliară din SUA este lipsa de locuinţe disponibile pentru cumpărare, iar un nou raport atribuie o parte din vină ratelor ipotecare mai mari, conform Bloomberg.

În timp ce potenţialii cumpărători au fost marginalizaţi din cauza costurilor de creditare, vânzătorii au renunţat şi ei la sezonul de primăvară. Numărul de noi anunţuri în aprilie a scăzut cu 21% faţă de anul trecut şi a plonjat cu 31% faţă de 2019, potrivit Realtor.com.

Problema este că mulţi potenţiali vânzători ar trebui să îşi ia credite ipotecare la rate mult mai mari decât cele pe care le plătesc în prezent şi se simt "blocaţi" ca urmare, potrivit lui Danielle Hale, economist şef la Realtor.com.

Costurile ipotecare au crescut pe măsură ce Rezerva Federală majorează ratele dobânzilor. Acest lucru a îngheţat o piaţă imobiliară care a explodat în pandemie, cu licitaţii şi achiziţii în numerar care au împins preţurile la niveluri record.

În aceste zile, casa stă pe piaţă mai mult timp. Numărul de locuinţe aflate sub contract a scăzut cu 23% în luna aprilie a acestui an, comparativ cu anul precedent. Între timp, preţul mediu de listare la nivel naţional a fost de 430.000 de dolari în aprilie, în creştere cu 2,5% faţă de anul precedent. Acesta a fost cel mai lent ritm de creştere din aprilie 2020, potrivit Realtor.com.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO