ZF News

Bancherii mai finanţează doar o cincime din credite cu bani de la băncile-mamă din străinătate

Bancherii mai finanţează doar o cincime din credite cu...

Autor: Ciprian Botea

04.03.2015, 19:00 154

Finanţările primite de băncile locale de la acţionari, de echivalentul a 53 miliarde de lei (12 mld. euro) la finalul anului trecut, mai acoperă doar în proporţie de 14% activele din sistemul bancar şi mai reprezintă numai 23% din creditele brute, la jumătate faţă de nivelul din decembrie 2008, potrivit datelor BNR.

Liniile de finanţare rambursate băncilor-mamă în ultimii şase ani se ridică la circa 10 mld. euro, adică aproape jumătate din soldul existent la finalul anului 2008, în momentul declanşării crizei financiare. Acestea au fost înlocuite cu depozite de la clienţii locali, care au ajuns la un stoc de 230 mld. lei (50 mld. euro).

Depozitele au depăşit stocul creditelor (de 210 mld. lei, valoare netă) şi acoperă aproape două treimi din activele sistemului bancar. Circa 14% din credite sunt însă neperformante, astfel că banca centrală este nevoită să monitorizeze atent modul în care aceste împrumuturi sunt provizionate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO