ZF News

Băncile îşi presează clienţii persoane fizice cu marje de dobânzi mai mari. Companiile se împrumută doar puţin mai ieftin

Băncile îşi presează clienţii persoane fizice cu...

Autor: Liviu Popescu

03.03.2015, 00:08 3474

Bancherii au tăiat, în medie, încă 5% din dobânzile la depozitele populaţiei în ianuarie şi în acelaşi timp ai scumpit creditele cu 3%, rotunjindu-şi astfel marjele de câştig cu o treime de punct procentual. Marja de dobândă medie (diferenţa din dobânda la credite şi cea la depozite) se apropia de 4,8 puncte procentuale în ianuarie.

Scăderea dobânzilor la depozite vine în contextul în care băncile se împrumută mai ieftin de pe piaţa monetară, pe fondul scăderii dobânzii-cheie a BNR. Dobânda medie la depozite era de 2,6% pe an în ianuarie, dar unele bănci de talie mare au coborât deja cu bonificaţiile sub 2% indiferent de scadenţă sau de suma economisită.

„Mă aştept ca în perioada următoare presiunea să con­tinue asupra randamentelor, din toate clasele investiţionale, inclusiv depozitele. Băncile nu sunt într-o po­ziţie foarte confortabilă, au avut pierderi mari în trecut, unele mai au de provizionat. Nu e un context foarte fericit“, a explicat Matei Păun, managing partner la BAC Investment.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu avertiza băncile în toamna anului trecut „să aibă grijă de economisire“ şi sugera că nu ar fi de dorit ca bancherii să ajusteze dobânzile la depozite pe fondul relaxării monetare.

Dobânda-cheie a fost redusă la un minim istoric de 2,25% pe an şi există premise pentru continuarea acestui trend. Pe segmentul corporate, creditele noi afişau un cost mediu de 5,3% pe an, în scădere cu 1,5 puncte procentual faţă de ianuarie anul trecut, în timp ce bonificaţiile oferite la depozitele noi pentru companii au atins 1,2% pe an, declin anual de un punct procentual. Astfel, marja de dobândă ajunge la 4,2 puncte procentuale.

La creditele în sold, dobânda medie pentru populaţie se apropie de 9% pe an, în timp ce pe sectorul corporate ajunge la 5,6% pe an. Băncile îi presează pe clienţii existenţi cu marje ridicate de dobândă în condiţiile în care acestea au nevoie de venituri pentru a-şi acoperi costurile mari cu provizioanele de risc. Astfel, marjele de dobândă pentru clienţii existenţi sunt de 6,25 puncte procentuale pe retail.

Scăderea dobânzilor la credite în ultimul an a venit doar pe fondul ajustării în concordanţă cu evoluţia indicelui Robor, bancherii fiind reticenţi să-şi reducă prea mult marjele de câştig. Dobânda Robor la 3 luni, utilizată ca referinţă în multe din contractele de credite de retail, se află în prezent la 1,4% pe an. Nivelul era de peste 3% pe an în toamna anului trecut.

„Dinamica ratelor de dobândă a fost influenţată de impulsul de politică monetară, decizia Băncii Centralea Elveţiei privind cursul de schimb franc elveţian/euro, cu impact pentru cursul franc elveţia/leu şi pentru creditarea în valută pe plan intern, şi de continuarea tendinţei de scădere a creditului neguvernamental total“, scrie într-un raport al Băncii Transilvania semnat de Andrei Rădulescu, senior economist al băncii.

Cu toate că bancherii se împrumută la costuri minime istorice din piaţă, aceştia sunt reticenţi să coboare dobânzile la credite, o explicaţie fiind cea legată inclusiv de volatilitatea dobânzilor interbancare. Anul trecut, dobânda Robor la 3 luni a avut două episoade de volatilitate, în ianuarie şi în septembrie, generate de lipsa acută de lichiditate din sistemul bancar.

În prezent, puţine bănci au coborât dobânzile la creditele de consum sub pragul de 10% pe an, în timp ce creditele imobiliare ajung la 4-5% pe an. Bancherii ţintesc vânzarea de credite de nevoi personale în condiţiile în care acestea aduc cel mai repede câştiguri, în timp ce creditarea imobiliară este susţinută încă de programul guvernamental Prima casă.

Băncile au acordat anul trecut credite noi de aproape 50 miliarde de lei populaţiei şi companiilor, dar acestea nu au reuşit să compenseze rambursările şi sumele scoase din bilanţ. Stocul total s-a restrâns astfel cu circa 8 miliarde de lei şi a ajuns la 212 miliarde de lei în decembrie. Stocul de credite în lei creşte, dar nu suficient pentru a compensa prăbuşirea finanţărilor în valută.

 

Matei Păun managing partner al BAC Investment: Mă aştept ca presiunea să continue asupra randamentelor, din toate clasele invesţionale, inclusiv depozitele. Băncile nu sunt într-o poziţie foarte confortabilă, au avut pierderi mari în trecut, unele mai au de provizionat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO