ZF News

Benzină din struguri? Rompetrol vrea să transforme deşeurile de viţă de vie din marile podgorii din Franţa în carburant

Benzină din  struguri? Rompetrol vrea să transforme...

Autor: Roxana Petrescu

28.08.2013, 14:55 4011

Dyneff, distribuitorul francez de produse petroliere cu afaceri de 2,2 miliarde de euro controlat de grupul petrolier Rompetrol, a demarat un proiect pentru transformarea deşeurilor de viţă de vie din marile podgorii din Franţa în combustibil. Rompetrol este controlat de compania de stat kazahă KazMunaiGaz.

„Procedeul există deja, dar nu este răspândit din cauza costurilor, care sunt mai ridicate decât costurile extracţiei pe baza de sfeclă. Însă, în Languedoc, cea mai mare podgorie din Franţa, demersul companiei petroliere, a cărei cifră de afaceri este de 2,2 miliarde de euro, cu o marjă netă mai mică de 1,5%, are sens”, scrie Le Figaro.

Potrivit reprezentanţilor Dyneff, proiectul ar urma să fie dezvoltat în următorii 4-5 ani.

«Noi producem deja Super Etanol E85 compus din 85% etanol obţinut prin distilarea sfeclei, trestiei de zahăr sau a cerealelor şi 15% benzină. Produsul se vinde cu 0,95 euro pe litru în benzinăriile noastre. Înlocuirea cerealelor sau a sfeclei cu etanol din surse vinicole de tipul mustului, tescovinei sau reziduurilor ne va permite să valorificăm ceea ce astăzi este un deşeu, fără să afectăm destinaţia agroalimentară a suprafeţelor de teren agricol. În momentul de faţă suntem în căutare de parteneri din sectorul viticol pentru a instala la aceştia echipamente de procesare. Este un proiect de perspectivă, cu o perioadă de realizare de patru sau cinci ani», spune Emanuel Riu, directorul general Dyneff, citat de Le Figaro.

Potrivit publicaţiei franceze, carburantul pe bază de etanol reprezintă mai puţin de 1% din oferta Dyneff, care a comercializat 2,3 miliarde de litri de produse petroliere în anul 2012.

Dyneff este prezent pe piaţa franceză printr-o reţea de distribuţie formată din 120 de benzinării, dintre care 90 sunt în regim de franciză. Circa 60-70% din vânzări sunt realizate pe regmentul de retail, restul reprezentând sectorul comercial.