Jumătate din cele aproape 900 de companii listate pe piaţa RASDAQ, care se va desfiinţa la finele lunii octombrie, se vor retrage de la tranzacţionare, 250 se vor transfera pe un sistem alternativ. Şase companii au luat hotărârea să se transfere pe piaţa principală.
Din 24 octombrie, companiile listate pe RASDAQ au avut la dispoziţie 120 de zile de la intrarea în vigoare a legii care clarifică statutul acestei pieţe pentru a convoca AGEA în care să decidă dacă se delistează sau dacă se transferă pe un sistem alternativ de tranzacţionare sau pe piaţa reglementată. Cele 120 de zile expiră astăzi. Dintre firmele care şi-au convocat acţionarii în AGA, 165 urmează să ia o decizie în următoarea lună.
RASDAQ a fost vreme de mai mulţi ani punctul slab al pieţei locale de capital, din cauză că nu a avut un statut clar de piaţă reglementată sau sistem alternativ, situaţie care a generat numeroase abuzuri şi scandaluri.
Legea 151/2014 care desfiinţează piaţa RASDAQ oferă firmelor listate alternativa de a ieşi de la tranzacţionare sau de a se transfera pe un sistem alternativ sau pe piaţa principală a bursei, dând şansa acţionarilor minoritari de a se retrage echitabil din acţionariat.
Dintre companiile care au decis să rămână la tranzacţionare pe o platformă alternativă, cincisprezece „rasdace” se vor muta pe ATS-ul bursei din Sibiu, Sibex, iar un număr de 235 de firme au ales sistemul AeRO operat de BVB. Cele 235 de „rasdace” au o capitalizare cumulată de 3,4 miliarde de lei, însă mutarea lor pe platformă nu este o garanţie a creşterii volumelor tranzacţionate ţinând cont că multe sunt companii care au stat în umbră pe RASDAQ, unele nu s-au tranzacţionat de ani de zile şi nici nu au folosit piaţa pentru atragerea de capital.