ZF News

Bursa face un upgrade pentru a stimula tranzacţiile „intraday“

Bursa face un upgrade pentru a stimula tranzacţiile...

Autor: Roxana Pricop

03.03.2015, 00:02 502

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a anunţat că începând de ieri, 2 martie, a implementat alături de Depozitarul Central un nou model de decontare, care va reduce riscurile aferente tran­zacţiilor şi care extinde po­sibili­ta­tea exe­cu­tării tran­zacţiilor in­tra­day (în cursul zilei).

Modificarea constă în faptul că tranzacţiile sunt decontate în două se­siuni zilnice nete, faţă de o singură sesiune, cum era an­terior. Lichi­ditatea redusă a bursei, cu rulaje zilnice de sub 10 mil. euro, este unul dintre obstacolele care împiedică piaţa locală de ca­pital să promoveze în liga pieţelor emergente.

Astfel, începând cu data de 2 martie, prima sesiune de decontare pe bază netă se va desfăşura în intervalul orar 12:00 – 14:00, iar cea de-a doua sesiune de decontare pe bază netă se va desfăşura în intervalul orar 15:00 – 16:00. În cea de-a doua sesiune se vor deconta tranzacţiile încheiate la Bursa de Valori Bucureşti şi tranzacţiile de alocare pe conturile clienţilor agenţilor custode care nu au putut fi decontate în prima sesiune de decontare pe bază netă, ca urmare a insuficienţei instrumentelor financiare sau a fondurilor băneşti la termenele corespunzătoare primei sesiuni, precum şi tranzacţiile de alocare pe conturile clienţilor agenţilor custode transmise către sistemul RoClear în data decontării acestora, în intervalul orar 11:00 – 14:00.

„Introducerea noii sesiuni zilnice de decontare netă va asigura o flexibilitate mult mai mare procesului de decontare, oferind posibilitatea reutilizării în cursul aceleiaşi zile a fondurilor băneşti sau a instrumentelor financiare obţinute din decontarea tran­zacţiilor, dar şi po­sibilitatea decontării mai târziu în cursul zilei a unor tran­zacţii care implică lanţuri de custodie lungi, situate pe fusuri orare dife­rite“, a spus Silvia Buicănescu, direc­torul general al Depo­zitarului Central, instituţia responsabilă de decontarea tranzacţiilor cu acţiuni încheiate pe bursa de la Bucureşti.

Această modificare face parte dintr-o serie de schimbări structurale şi arhitecturale derulate de BVB în ultimul an. Acestea includ o actualizare a zonei de post-tranzacţionare – prin implementarea decontării în T plus 2 (în două zile de la data tranzacţiei), separarea sistemului de tranzacţionare de cel de post-tranzacţionare şi prin participarea Depozitarului Central în proiectul european Target2 Securities.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO