ZF News

Cât câştigă şeful Serviciului Român de Informaţii, instituţia care trebuie să ne ferească de spioni şi teorişti?

Cât câştigă şeful Serviciului Român de Informaţii,...

Autor: Adelina Mihai

24.02.2015, 14:07 16526

Directorul Serviciului Român de Informaţii (SRI), instituţia care protejează secretele de stat, care previne şi combate acţiunile de spionaj sau de terorism şi care promovează interesele de securitate ale ţării, are un salariu în valoare de puţin peste 1.000 de euro pe lună, potrivit datelor centralizate de ZF din declaraţii de avere.

Astăzi, Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI îl audiază pe Eduard Hellvig pentru funcţia de director al SRI.

George Maior, fostul director al SRI, a avut un salariu lunar de aproape 4.900 de lei (1.101 euro) pe lună în 2012, potrivit celei mai recente declaraţii de avere publicată pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate. Această declaraţie care a fost completată la data de 10 iunie 2013 şi reprezintă salariul din 2012, anul în care angajaţii din sistemul bugetar mai aveau de recuperat din salariile „tăiate” de Guvernul Boc în 2010.

SRI este condus de un director cu rang de ministru numit de Parlament la propunerea preşedintelui, iar în prezent un ministru are un salariu lunar în jurul valorii de 5.300 de lei net pe lună.

Miza salariului nu este atât de mare pentru cei care ocupă funcţia de director al SRI, având în vedere că, în mediul privat, un astfel de salariu este acordat angajaţilor de pe poziţii de specialişti sau de middle manageri.

Cu toate acestea, directorul SRI este responsabil de activitatea unei instituţii cu un buget anual de circa 1,4 miliarde de lei.

Salarizarea bugetarilor de la SRI are anomalii, aşa cum se întâmplă frecvent şi în alte instituţii de stat, în care şefii câştigă mai puţin decât subalternii. Spre exemplu, actualul director interimar al SRI, Florian Coldea, a avut un salariu lunar de 9.442 de lei pe lună în 2013, el obţinând această sumă din funcţia de prim-adjunct al directorului SRI, potrivit declaraţiei de avere publicată pe site-ul SRI şi completată pe 5 iunie 2014.

Dacă va fi numit la conducerea SRI, Eduard Hellvig va trece de la un salariu brut de peste 7.700 de euro din funcţia de eurodeputat la un salariu de aproape cinci ori mai mic.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO