ZF News

Ce acţiuni româneşti au în portofoliu giganţii de pe Wall Street

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Roxana Pricop

23.02.2015, 00:07 3090

Giganţii finanţelor mondiale Black­Rock, Vanguard, Franklin Tem­pleton şi Morgan Stanley au prin fondurile pe care le administrează in­ves­tiţii pe bursa de la Bucureşti în va­loare cumulată de circa 100 mil. do­lari (cca 400 mil.lei). Prin­cipalele pla­samente locale sunt acţiunile Rom­gaz, BRD, Banca Transilvania, Pe­trom, Fondul Pro­prietatea şi Elec­trica. Un upgrade al bursei de la Bucureşti în liga pieţelor emergente

i-ar putea face pe cei mai mari ma­nageri de bani să îşi crească prezenţa locală, acum ţinută la cote reduse din cauza statutului de piaţă de frontieră.

Investiţiile celor patru sunt mici comparabil cu activele de care dispun aceşti manageri, doar BlackRock, cel mai mare manager de fonduri din lume, gestionează fonduri de 4.650 mi­liarde de dolari, dar şi comparabil cu piaţa locală de capital: fondurile de pensii româneşti au plasamente mai mari pe bursa de la Bucureşti decât aceşti coloşi financiari.

O explicaţie a sumelor mici pe care marii manageri de fonduri din lume le-au investit pe bursa româ­nească este faptul că piaţa locală de acţiuni este calificată drept piaţă de frontieră, din cauza lichidităţii re­duse, astfel că investiţiile pe pieţele de frontieră sunt făcute de aceşti manageri prin fonduri de dimensiuni mici, de circa 200-300 milioane de dolari. România a primit o felie de 5-7% din activele fondurilor de fron­tieră administrate de aceşti manageri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO