ZF News

Cea mai înaltă şosea din România a fost nominalizată pentru un premiu de excelenţă la Paris

Cea mai înaltă şosea din România a fost nominalizată...

Autor: Andreea Neferu

29.01.2013, 14:19 14659

Translapina, cea mai înaltă şosea din România, care atinge un maxim de 2.145 de metri în Pasul Urdele, a fost nominalizată pentru un premiu de excelenţă în cadrul celei de-a 10-a ediţii a Forumului Internaţional de Dezvoltare Durabilă de la Paris.

"În urma corespondenţei purtate de preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, cu reprezentanţii Forumului, am aflat că am fost nominalizaţI pentru acest premiu, care ar urma să se decerneze în octombrie. Transalpina este un drum cu valenţe istorice, care este accesibil, fiind asfaltat, iar acest lucru reprezintă o oportunitate excepţională pentru judeţul Gorj, pentru dezvoltarea turismului şi pentru crearea de noi locuri de muncă", a declarat Oana Paloş, purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean Gorj.

Forumul în cadrul căreia Transalpina a fost nominalizată pentru un premiu este organizat de mai multe ONG-uri, urmând să aibă ca invitaţi studenţi, profesori sau oameni de afaceri.

Contractul pentru modernizarea şoselei Transalpina, pe o distanţă de 148 de kilometri pe ruta Bengeşti-Sebeş, a fost atribuit în 2008 firmei Romstrade, controlată de omul de afaceri Nelu Iordache. Contractul s-a ridicat la circa 335 milioane de euro şi în perioada 2007-2010 a fost cea mai valoroasă lucrare atribuită de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. Deocamdată Transalpina nu este finalizată complet, pe anumite porţiuni lipsind parapeţii de siguranţă sau marcajele.

Drumul DN 67C, sau Transalpina, care leagă Oltenia de Transilvania prin judeţele Gorj, Vâlcea, Sibiu şi Alba şi care este considerat unul dintre cele mai pitoreşti din ţară, are o istorie de peste 2.000 de ani: a fost construit pentru prima oară de armatele romane, pavat cu piatră de către Regele Carol al II-lea după anii '30 şi reabilitat de nemţi în al Doilea Război Mondial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO