ZF News

Cehii de la Wood şi Swiss Capital împart 40% din piaţă

Cehii de la Wood şi Swiss Capital împart 40% din piaţă

Autor: Ioana Tudor

03.03.2015, 00:06 344
Firma de brokeraj Wood & Co. din Cehia, care luna trecută şi-a înregistrat oficial biroul de la Bucureşti, s-a menţinut în februarie pe primul loc în rândul brokerilor activi pe bursa de la Bucureşti (BVB), cu tranzacţii intermediate cu acţiuni de 258,8 milioane de lei, şi controlează 21% din piaţă.
 
Cehii sunt intermediarii răscum­pă­rărilor derulate de Fondul Proprietatea în cel de-al cincilea program de cum­părare de ac­ţiuni proprii demarat pe 10 februarie, iar luna trecută valoarea răscumpărărilor s-a ridicat la 2,7 mil. lei. Wood este urmată îndeaproape de casa de brokeraj din Bucureşti Swiss Capital, care a reuşit să devanseze Raiffeisen Bank, şi să treacă pe poziţia a doua cu intermedieri de 229,1 mil. lei. Swiss Capital şi-a adjudecat astfel o bucată de aproape 19% din piaţă. Ocupanţii primelor două poziţii în topul brokerilor din februarie sunt singurele societăţi de intermediere de la bursă cu cote de piaţă de două cifre. Swiss Capital este condusă de Bogdan Juravle, fost broker la ING, iar brokerul de la Londra al celor de la Wood, care urmăreşte piaţa românească, este Ioana Pop, care a fost colegă cu Juravle la ING.  Ironic este că ING nu mai are divizie de brokeraj.
 
Luna trecută tranzacţiile cu acţiuni pe bursa de la Bucureşti au scăzut cu aproape 14% faţă de ianuarie, până la 613,4 milioane de lei. „În general piaţa este dominată de investitori instituţionali şi este posibil ca de la ei să apară această scădere având în vedere şi că retailul tinde să fie constant de la lună la lună”, spune Alin Brendea, directorul Prime Transaction.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO