ZF News

Cel mai mare stablecoin recuperează toată valoarea pierdută în 2022

Cel mai mare stablecoin recuperează toată valoarea...

Autor: Daniel Belu

03.06.2023, 07:31 7168

Stablecoin-ul Tether Holdings Ltd., USDT, a recuperat toate cele aproximativ 20 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă pierdute în urma prăbuşirii TerraUSD în urmă cu puţin peste un an, conform Bloomberg.

Volumul în circulaţie al celui mai tranzacţionat activ activ digital din lume a depăşit recordul anterior de 83,2 miliarde de dolari, stabilit în mai 2022, potrivit unui tracker live publicat de Tether. Stablecoin-ul USDT este ancorat unu la unu cu dolarul şi îşi menţine această valoare prin susţinerea acesteia cu rezerve de numerar şi active echivalente cu numerar.

Recuperarea USDT este o dovadă a rolului dominant pe care îl joacă pe piaţa crypto ca mijloc de efectuare a tranzacţiilor şi de stocare a valorii. Circulaţia stablecoin-ului a scăzut cu aproximativ 20% în al doilea trimestru al anului trecut, pe măsură ce prăbuşirea Terra a destabilizat pieţele crypto şi a dat startul unei perioade pline de falimente, scandaluri de profil şi o prăbuşire a preţurilor majorităţii criptomonedelor.

Circulaţia USDT a crescut în ultimele luni, chiar şi în condiţiile în care principalul său rival, USDC al Circle Internet Financial Ltd., s-a micşorat, iar volumele de tranzacţionare a criptomonedelor au rămas, în general slabe.

Această tendinţă a sporit ambiguitatea care înconjoară stablecoin-ul dominant, potrivit cercetătorului Kaiko. USDT este utilizat în peste 50% din toate tranzacţiile de pe bursele centralizate, a spus acesta, însă cota de piaţă a Tether în raport cu alte stablecoin-uri nu a crescut în mod vizibil în timpul scăderii activităţii. Schimbările în utilizarea USDT pe bursele descentralizate, care permit utilizatorilor să tranzacţioneze fără intermediary, nu explică singure câştigul, a adăugat acesta.

În trecut, observatorii din industrie au ridicat semne de întrebare cu privire la faptul că USDT-ul Tether era susţinut de suficiente rezerve pentru a justifica pretenţia de a fi unu la unu, pe lângă calitatea activelor care compun aceste rezerve. Compania a ajuns la o înţelegere cu procurorul general din New York în 2021 în legătură cu o presupusă amestecare a fondurilor clienţilor şi ale companiilor şi cu minciuna cu privire la rezervele sale faţă de investitori. Tether, împreună cu Bitfinex, nu au recunoscut niciodată nici-o abatere.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO