Cel mai scăzut nivel al masei salariale în PIB din ultimul deceniu

25 feb 2015 Autor: Adelina Mihai

Masa salarială din economie a reprezentat doar 35% din PIB anul trecut, acesta fiind cel mai scăzut raport din ultimul deceniu, motiv pentru care angajaţii români nu au resimţit în buzunare beneficiile aduse de creşterea economică din ultimii ani. În state precum Germania, Japonia sau SUA, ponderea salariilor în PIB este de circa 60%, potrivit unor date publicate de Organizaţia Internaţională a Muncii.

„Se accentuează fenomenul de defiscalizare. Dacă am compara salariile acordate pe hârtie cu consumul, vedem că există o defiscalizare în această zonă, pentru că se plătesc salarii la negru sau parţial la negru ori să găsesc portiţe pentru plata salariilor, cum sunt PFA-urile sau microîntreprinderile“, a spus Andrei Caramitru, senior partner în cadrul firmei de consultanţă în management McKinsey.

În 2008, anul de „glorie” pentru angajaţii români, masa salarială avea o valoare totală de circa 60 de miliarde de euro şi reprezenta o pondere de aproape 43% din PIB, potrivit datelor furnizate de către confederaţia sindicală „Cartel Alfa”.

Anul trecut, masa salarială a fost de 53 de miliarde de euro şi avea o pondere de 35,4% din PIB, în uşoară scădere faţă de situaţia din 2013 (când era de 35,6%).

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.02.2015

 
Cuvinte cheie:
masa salariala
, PIB
, salarii
, crestere economica
, economie
, lipsa
, raport
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide