ZF News

Chiriţoiu: În 2014 Consiliul Concurenţei a dat amenzi de 40 de milioane de euro, dublu faţă de 2013

Chiriţoiu: În 2014 Consiliul Concurenţei a dat amenzi...

Autor: Adina Oşan, Dan Lungu

24.01.2015, 14:21 76

Bogdan Chiriţoiu a declarat, vineri, la Alba Iulia, că cea mai mare sancţiune aplicată în 2014 pentru practici neconcurenţiale a fost dată lanţurilor de magazine alimentare, însă a existat şi o "amendă substanţială" acordată unor companii de publicitate.

"În 2014, am dat amenzi de peste 40 de milioane de euro, dublu faţă de 2013, când au fost de aproximativ 20 de milioane de euro. Cea mai mare a fost cea legată de lanţurile de magazine care comercializau alimente, şi, în afară de asta, a mai fost o amendă substanţială împotriva agenţiilor de publicitate. Una mare, tot de trei milioane de euro, a fost împotriva unor companii care s-au înţeles pentru trucarea unor licitaţii la Romgaz", a mai spus Chiriţoiu.

Întrebat câte din aceste sancţiuni au fost contestate, Chiriţoiu a răspuns că de obicei, toate sunt contestate.

"Noi luăm decizia, durează redactarea ei, iar compania trebuie să plătească sau să decidă să conteste după ce primeşte motivarea. Doar agenţiile media şi-au primit motivările, companiile din retailul alimentar nu au primit, de exemplu, motivările, deci nu au avut ocazia încă să conteste. Unele din ele şi-au anunţat că au intenţia să conteste, aproape toate. E foarte rar să ne trezim că nu sunt contestate amenzile, ceea ce e păcat pentru că ne consumă şi nouă mult timp şi energie, consumă şi companiilor bani pe avocaţi, deci dacă am reuşi să avem mai puţine procese, cred că am fi cu toţii mai câştigaţi", a spus Chiriţoiu.

El a adăugat că încurajează companiile să recunoască şi Consiliul Concurenţei oferă o reducere de sancţiune pentru cei care îşi recunosc vinovăţia.

"Dăm o reducere de sancţiune pentru cei care recunosc, îşi recunosc vinovăţia, în speranţa că dacă şi-au recunoscut nu ne mai dau în judecată. De exemplu, în cazul lanţurilor alimentare, din 25 de companii sancţionate, trei au recunoscut. De asta, sper că astea trei măcar nu ne dau în judecată", a mai spus preşedintele Consiliului Concurenţei.

Potrivit acestuia, reducerea acordată de consiliu pentru recunoaşterea vinovăţiei poate ajunge la un maxim de 30 la sută.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO