ZF News

Cine este Gabriel Selischi, personajul cheie din spatele descoperirilor de petrol ale Petrom

Cine este Gabriel Selischi, personajul cheie din spatele...

Autor: Roxana Petrescu

22.02.2015, 15:40 2658

Gabriel Selischi, 48 de ani, românul care din septembrie anul trecut are pe mână cea mai mare comoară din porto­fo­liul Petrom, activitatea de explorare şi producţie, spune că pariul Petrom cu Marea Neagră va continua, aceasta fiind zo­na cu un potenţial bun de noi descoperiri.

WikiZF: Profilul companiei Petrom

Cine este însă Gabriel Selischi, cel care are grijă de aproape toată pro­duc­ţia de petrol a României şi de jumătate din extracţia de gaze, pe scurt de 6,5 mld. do­lari anual? 

„Marea Neagră este o zonă foarte importantă pentru OMV Petrom, o zonă în care există în continuare potenţial pentru noi descoperiri. În pre­zent, producţia din zona de mică adân­cime a Mării Negre reprezintă circa 18% din producţia totală de hidro­car­buri a companiei în România“, spunea în 2012 Ga­briel Selischi, membru al directo­ra­­tu­lui OMV Petrom, responsabil pentru zona de explorare şi producţie, o pre­zen­ţă discretă în mediul de business local.

Gabriel Selischi este al treilea român din echipa de management a Pe­trom, numirea lui având loc după cea a Marianei Gheorghe în funcţia de CEO şi cea a lui Cristian Secoşan, care este responsabil pentru divizia de gaze şi energie. Numirea lui în această funcţie a fost anunţată la finalul lunii martie 2013, dar a intrat în vigoare în septembrie anul trecut.

Selischi a studiat ingineria la In­sti­tu­tul Politehnic Bucureşti. Înainte de a intra în Pe­trom, Selischi a activat ca se­nior ma­na­ger la Schlumberger, cel mai ma­­re fur­ni­zor global de tehnologie şi so­luţii pen­tru industria petrolieră. În 2006 s-a ală­tu­rat echipei Petrom E&P (ex­­plo­rare şi pro­ducţie), unde a ocupat func­­­ţia de di­rec­tor de strategie, proiecte & ingi­nerie şi di­rector al unităţii de afa­ceri zo­ne de pro­ducţie interne.

De-a lungul ca­rie­rei Gabriel Selischi, directorul de explorare şi producţie al Petrom, a lucrat în mai multe ţări din Uniunea Europeană, Africa de Sud, Algeria şi Angola.

Petrom, singurul producător de petrol şi gaze din România, a identificat un nou zăcământ de hidrocarburi în judeţul Buzău, din care ar putea extrage până la 2.100 de barili pe zi, echivalentul a 45 de milioane de dolari pe an la actualul preţ al petrolului, aceasta fiind cea mai importantă descoperire din ultimii 30 de ani din zona Munteniei.

Importanţa acestui anunţ vine din faptul că descoperirea a fost făcută într-o zonă exploatată mai bine de 50 de ani, demonstrând faptul că odată cu avansul tehnologic există încă un potenţial de hidrocarburi onshore pentru România, chiar dacă extracţia de petrol şi gaze a început în urmă cu mai bine 150 de ani.

„Este cea mai mare descoperire din ultimii 30 de ani în zona Munteniei. Anul acesta, am avut cel mai ridicat nivel al investiţiilor pentru explorare postprivatizare. Este important să continuăm activitatea de explorare în condiţiile în care 90% din zăcămintele pe care le operăm sunt mature şi au atins vârful de producţie cu mulţi ani în urmă. În prezent, furnizăm circa 40% din necesarul de ţiţei şi gaze al României“, a declarat Gabriel Selischi

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO