ZF News

Cine sunt oamenii din spatele Activision Blizzard, compania cu o istorie de peste 40 de ani care a revoluţionat industria jocurilor video şi care a fost cumpărată de Microsoft cu 70 mld. dolari?

Cine sunt oamenii din spatele Activision Blizzard,...

Autor: Andrei Şerbănescu

19.01.2022, 17:27 724

Activision Publish Inc. este un dezvoltator, editor şi distribuitor de jocuri video pentru diverse console, platforme portabile şi PC. Rădăcinile Activision datează de la sfârşitul anilor 1970, perioadă în care patru dintre fondatorii companiei lucrau pentru Atari, potrivit VG Legacy.

Programatorii de la Atari au devenit nemulţumiţi de companie pentru lipsa de credit acordat dezvoltatorilor în urma vânzărilor de succes. Mulţi dintre programatorii Atari au decis să părăsească compania pentru a-şi forma propriile companii independente de software. Patru dintre cei mai buni programatori de la Atari, David Crane, Larry Kaplan, Alan Miller şi Bob Whitehead au părăsit Atari la sfârşitul anului 1979 pentru a-şi forma propria companie de software. La 1 octombrie 1979, Activision a fost fondat de Jim Levy, un fost director executiv în industria muzicală din SUA, Richard Muchmore şi cei patru foşti programatori Atari.

În 1984, Bob Whitehead împreuna cu Alan Miller au devenit dezamăgiţi de modul în care compania funcţiona. Whitehead şi Miller au crezut că diversificarea către piaţa computerelor – cum ar fi Commodore 64, unul dintre PC-urile de top la acea vreme – reprezenta cheia succesului. La scurt timp, cei doi au părăsit Activision şi au fondat Accolade. Curând după aceea, Whitehead a părăsit definitiv industria jocurilor video.

Pe 13 iunie 1986, Activision a fuzionat cu Infocom în urma ambiţiei lui Jim Levy de a vedea compania rivală căzând. Şase luni mai târziu, Bruce Davis, care era puternic împotriva fuziunii, a deveni CEO al Activision. Evenimentul a condus la plecarea lui Davin Crane, una dintre minţile fondatoare ale companiei. Crane a co-fondat Absolute Entertainment cu Garry Kitchen, o companie de editare jocuri video cu propriul studio de dezvolare intern, Imagineering. Crane a continuat să fie implicat în dezvoltarea jocurilor video cu Imagineering, proiectând A Boy and His Blob, The Simpsons: Bart vs. the Word şi David Crane’s Amazing Tennis.

În 1988, Activision a continuat să producă mai mult software în afara industriei jocurilor video şi şi-a schimbat numele corporativ în Mediagenic.

În anii următori, Mediagenic a avut mai multe probleme financiare, compania fiind în cele din urmă preluată de Robert Kotick în 1990, un lider al grupului de investitori. Firma a suferit o reorganizare şi a fuzionat cu The Disc Company. Mediagenic a început să iasă din faliment, a făcut câteva achiziţii strategice şi şi-a schimbat numele din nou în Activision, Kotick devenind CEO al companiei în februarie 1991.

Tot în 1991, Allen Adham, Frank Pearce şi Mike Morhaime au fondat Silicon & Synapse, o mare parte din banii necesari finanţării proiectului fiind împrumutaţi de la rude. Cu timpul, compania a crescut, iar peste trei ani şi-a schimbat numele în Blizzard Entertainment, devenind unul dintre cei mai cunoscuţi developeri de jocuri video din lume. În 1994, Blizzard a lansat primul titlu de succes, jocul de strategie Warcraft: Orcs & Humans.

În decembrie 2007, Activion a făcut public anunţul că va fuziona cu Vivendi Games, care deţinea editorul/dezvoltatorul de jocuri Blizzard. În aprilie 2008, Comisia Europeană a dat permisiunea ca fuziunea să aibă loc. Activision avea nevoie de această aprobare, deoarece Comisia dorea să se asigure că nu există probleme antitrust în acord. La 8 iulie 2008, acţionarii au convenit să fuzioneze, iar tranzacţia s-a încheiat în ziua următoare. Numele companiei a fost schimbat în Activision Blizzard, Kotick rămânând în fruntea companiei.

De curând, Microsoft Corp. a declarat că a fost de acord să cumpere Activision Blizzard Inc. într-o afacere de 68,7 miliarde de dolari, unind două dintre cele mai mari forţe din industria jocurilor video.

Microsoft va plăti 95 de dolari per acţiune pentru unul dintre cei mai mari editori de jocuri din istorie, arhicunoscut pentru titluri precum Call of Duty şi World of Warcraft. Robert Kotick va continua să ocupe acest rolul de CEO al Activision, potrivit declaraţiilor Microsoft. Odată ce tranzacţia se încheie, Phil Spencer, directorul Microsoft Gaming, va conduce afacerile Activision Blizzard.

Potrivit Celebrity Net Worth, Kotick deţine în prezent o avere de 600 de milioane de dolari, Activision Blizzard având în prezent o capitalizare de piaţă de 50,93 miliarde de dolari începând cu 18 ianuarie 2022.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO