ZF News

Clubul italian de fotbal Inter Milano este în căutarea unui cumpărător

Clubul italian de fotbal Inter Milano este în căutarea...
18.10.2022, 00:00 73

Bancherii vor începe în această săptămână căutarea unui cumpărător pentru Inter Milano, aceasta fiind cel mai recent club de fotbal de top care va fi scos la vânzare, potrivit unor persoane familiarizate cu acest subiect, conform Financial Times.

Banca americană Raine Group, care s-a ocupat de licitaţia record de 2,5 miliarde de lire sterline a clubului Chelsea în acest an şi Goldman Sachs lucrează la procesul de vânzare, au declarat persoanele respective.

Inter este deţinută din 2016 de retailerul Suning, cu sediul la Nanjing, care a achiziţionat clubul în timpul unui val de investiţii din China în fotbalul european.

De atunci, o serie de proprietari chinezi au vândut sau şi-au redus expunerea, deoarece problemele economice care se adună acasă şi sprijinul politic în scădere pentru acest proiect au determinat o regândire.

Suning, unul dintre cei mai mari retaileri din China, a întâmpinat dificultăţi pe măsură ce consumatorii au trecut la cumpărături online.

De asemenea, datoriile mari pe termen scurt ale companiei au făcut-o expusă la o înăsprire a condiţiilor de creditare în economia chineză.

În luna februarie a anului trecut, Suning s-a grăbit să obţină noi finanţări pentru a acoperi deficitul de fonduri de la Inter cauzat de pandemia de coronavirus, ceea ce a dus la un împrumut de 275 de milioane de dolari de la Oaktree Capital.

Apoi, în iulie, Suning însăşi a fost salvată de guvernul local şi de acţionarul Alibaba printr-un plan de salvare de 1,4 miliarde de dolari, ceea ce a sporit speculaţiile privind probabilitatea pe termen lung a păstrării proprietăţii asupra Inter. În luna ianuarie a acestui an, Inter a revenit pe piaţa obligaţiunilor.

Luna trecută, consiliul de administraţie al lui Inter a semnat cel mai recent set de conturi ale clubului, care arată o creştere a veniturilor la 440 de milioane de euro şi o pierdere de 140 de milioane de euro pentru exerciţiul financiar 2021/22. Clubul a precizat că acţionarul majoritar “şi-a exprimat în mod oficial angajamentul de a susţine grupul prin asigurarea unui sprijin patrimonial”.

Inter este condusă de preşedintele Steven Zhang, fiul lui Zhang Jindong, fondatorul Suning, care a plătit 270 de milioane de euro pentru o parte majoritară din acţiunile “nerazzurrilor” în 2016.

Suning este pregătită să injecteze în acest an un capital de 100 de milioane de euro în tranşe, potrivit unei persoane apropiate clubului. Persoana a subliniat indicaţiile anterioare potrivit cărora Suning este deschisă la noi parteneri şi ar lua în considerare vânzarea unui pachet minoritar de acţiuni.

Băncile şi Inter Milano au refuzat să comenteze.

Fotbalul italian a devenit o destinaţie din ce în ce mai populară pentru investitorii internaţionali. Roma, Atalanta, Fiorentina şi Genoa se numără printre mai multe cluburi controlate acum de proprietari americani.

Anul acesta, grupul american de investiţii RedBird Capital a cumpărat rivala locală ai lui Inter, AC Milan, într-o tranzacţie în valoare de 1,2 miliarde de euro, un record pentru un club de fotbal european în afara primei ligi engleze.

Cu toate acestea, fotbalul italian prezintă o serie de provocări pentru investitori în comparaţie cu alte campionate europene.

Serie A are al doilea cel mai mic venit din difuzare dintre aşa-numitele "Big Five", drepturile internaţionale ale fotbalului italian ajungând la aproximativ 230 de milioane de euro pe an, potrivit Enders Analysis, mult sub cifra de 900 de milioane de euro din Spania.

Multe cluburi italiene au, de asemenea, mare nevoie de modernizarea sau înlocuirea stadioanelor. Inter îşi împarte casa cu AC Milan, stadionul San Siro. Au fost întocmite planuri pentru un nou stadion de 65.000 de locuri, care ar urma să coste aproximativ 1,3 miliarde de euro şi a cărui construcţie va dura probabil mulţi ani.

Modelul stadionului comun are un dezavantaj pentru potenţialii investitori, deoarece găzduirea unui număr dublu de meciuri face mult mai dificilă generarea de venituri din alte evenimente.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO