ZF News

Cluj: Investiţie de 1 mil. euro într-o microsondă electronică destinată cercetării în geologie

Cluj: Investiţie de 1 mil. euro într-o microsondă...

Autor: Laurentiu Cotu

09.03.2015, 17:03 610

Facultatea de Biologie şi Geologie Cluj, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, a achiziţionat o microsondă electronică în valoare de 1 milion de euro, destinată activităţii de cercetare. Investiţia a fost susţinută printr-un program European, ce presupune dotarea instituţiilor de învăţământ cu aparatură destinată cercetării. Microsonda este capabilă să ’’scaneze” un mineral sau un material sintetic până la profunzimea de un micron, oferind astfel informaţii de natură chimică despre compoziţia obiectului studiat. Aparatul este important îndeosebi pentru oamenii de ştiinţă, însă poate fi extrem de util şi pentru mediul economic.

’’Această microsondă electronică este folosită cel mai frecvent pentru cercetare în geologie, mai specific în domeniul mineralogic, geochimic şi petrologic. Adâncimea de penetrare în interiorul unui mineral este foarte mică, de ordinul micronilor”, a spus Constantin Balica, profesor al departamentului de geologie din cadrul facultăţii de Biologie şi Geologie, UBB Cluj.

Folosirea unei asemenea sonde este importantă şi pentru mediul economic, deoarece rezultatele pe care le oferă îi pot ajuta pe administratorii firmelor care activează în domeniul geologic sau al exploatărilor minerale să afle informaţii de o mare precizie, conform reprezentanţilor UBB Cluj.

 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO