ZF News

Colliers: Creşteri "remarcabile" pe piaţă anul acesta. Cât va dura acest nou ciclu ?

Colliers: Creşteri "remarcabile" pe piaţă anul acesta....

Autor: Cristina Cuncea

19.02.2015, 16:04 975

"Activitatea tranzacţională a crescut de 4 ori anul trecut, volumul total al investiţiior din România atingând 1,2 miliarde de euro. În ce priveşte activitatea de închirieri, cererea netă - principalul indicator al unei creşteri sănătoase - s-a majorat cu circa 30%. De asemenea, indicatorii macroeconomici susţin sentimentul pozitiv din piaţă, iar creşterea de 7% a consumului s-a tradus anul trecut în volume cu până la 20% mai mari ale vânzărilor înregistrate de retaileri. 2015 pare să marcheze totodată şi revenirea pieţei spaţiilor industriale - o tendinţă iniţiată anul trecut prin volumul spectaculos de tranzacţii-reper ce au avut ca obiect proiecte industriale şi logistice şi care se va consolida în acest an, luând în calcul cererea în creştere pentru spaţiile industriale din ţară şi interesul semnificativ pentru dezvoltări noi", se arată într-un comunicat al companiei de consultanţă imobiliară.

Anul 2014 a marcat un nivel sănătos al volumelor tranzacţionate în Europa Centrală şi de Est, majoritatea ţărilor din regiune înregistrând rezultate pozitive, însă în raport cu celelalte ţări din ECE, România deţine una dintre cele mai notabile rate de creştere şi există semne concrete care arată că atractivitatea ţării ca destinaţie de investiţii este în creştere

"Cât va dura acest nou ciclu de piaţă? Aceasta este preocuparea principală a majorităţii jucătorilor, în contextul în care asistăm acum la un avânt la pieţei, pe care putem şi trebuie să îl valorificăm. Premisele pentru ca acest ciclu de piaţă să fie unul de durată - minimum 10-12 ani - par totuşi să fie mai bune comparativ cu ultima decadă, dacă luăm în calcul precauţia din partea băncilor şi numărul limitat de dezvoltări oportuniste. Creşterea sau extinderile de pe segmentul corporate se poate traduce printr-o creştere în viitor a puterii de cumpărare, care va da, mai departe, un impuls pieţei de retail şi segmentului rezidenţial. Nu în ultimul rând, cererea pentru spaţii industriale şi-a revenit şi estimăm extinderi considerabile pe segmentul logistic în acest an", a declarat, în comunicat, Ilinca Păun, managing director Colliers International România.

Colliers a lansat joi raportul "Romania Market Review" care subliniază cîteva tendinţe-cheie ale pieţei imobiliare în următoarea perioadă. Astfel, piaţa de birouri, aflată la cel mai ridicat nivel post-2008, a înregistrat anul trecut niveluri record ale tranzacţiilor de închiriere, precum şi o sporire a stocului de spaţii de calitate. Cererea netă a reprezentat aproximativ jumătate din întreaga activitate tranzacţionată, semn al creşterii sănătoase a pieţei. Cererea va continua trendul ascendent, având în vedere interesul din partea companiilor care caută să se extindă în România. Oraşele din afara Capitalei vor deveni mai competitive, în special pentru segmentele de BPO/SSC, iar cererea pentru spaţii de birouri va viza inclusiv oraşele terţiare. Circa 200.000 metri pătraţi spaţii de birouri de clasa A va însuma cererea nouă pe piaţă, în Bucureşti şi în ţară.

În ceea ce priveşte piaţa centrelor comerciale, pe fondul estimărilor pozitive privind creşterea consumului, în 2015 vor fi livrate noi centre comerciale, cu o suprafaţă cumulată de circa 200.000 metri pătraţi, 15% din noul stoc fiind reprezentat de extinderi, ca urmare a încercării centrelor comerciale existente de a se menţine competitive în faţa noilor livrări. În plus, noi centre comerciale vor demara proiecte de renovare.

Segmentul industrial, cu o evoluţie foarte bună în 2014, a făcut subiectul unora dintre cele mai mari tranzacţii de investiţii din piaţă. Volumul total al acestor tranzacţii a depăşit 171 milioane de euro, cel mai mare nivel din ultimii şase ani.

"Începând cu 2015, anticipăm revenirea dezvoltărilor industriale de tip speculativ şi o creştere a stocului cu peste 100,000 metri pătraţi în următorii doi ani. Precauţia domină încă piaţa, având în vedere faptul că majoritatea dezvoltatorilor şi-au securizat deja, sau sunt pe cale să securizeze, contracte de pre-închiriere pentru proiectele în lucru", apreciază consultanţii Colliers.

Şi pentru piaţa de terenuri 2014 a fost cel mai prolific an de după criza financiară, cu un nivel ridicat de activitate pe toate segmentele de piaţă. Cea mai importantă revenire îî este atribuită sectorului rezidenţial, care a încheiat cel mai bun an de după 2008.

"Pe măsură ce înaintăm în noul ciclu economic, întrebarea principală rămâne dacă 2015 va aduce sau nu o creştere a preţurilor terenurilor. Presiunea pe preţ din partea proprietarilor de tip distressed va îngreuna, cel mai probabil, o creştere. Cu toate acestea, corecţii izolate ale preţurilor ar putea apărea în zonele cu infrastructură îmbunătăţită", concluzionează Sînziana Oprea, associate director în departamentul de terenuri al Colliers International.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO