ZF News

Creditele pentru consum, plus un miliard de lei în luna ianuarie. Ipotecarele au făcut un pas înapoi

Creditele pentru consum, plus un miliard de lei în luna...

Autor: Ciprian Botea

26.02.2015, 00:08 377

Creditele în lei acordate de bănci pentru consum (inclusiv carduri de credit şi linii de descoperit de cont) au depăşit 30 mili­ar­de de lei luna trecută, cu echivalentul a un miliard de lei peste nivelul din decembrie 2014, în timp ce finanţările pentru achiziţia de locuinţe au făcut un pas înapoi (după ce îşi triplaseră volumul anul trecut) şi au ajuns la 9,9 miliarde de lei, potrivit datelor BNR.

Finanţările incluse de BNR în categoria restrânsă a creditelor de consum erau de 28 miliarde de lei în ianuarie, un plus de şase miliarde de lei faţă de luna anterioară.

Creşterea spectaculoasă este însă doar un e­­fect al schimbării metodologiei de calcul, de a­nul acesta fiind incluse la credite de consum şi li­­niile de finanţare acordate de pe carduri de cre­dit şi prin facilităţi de tip overdraft, tre­cu­te an­terior în categoria „credite pentru alte sco­puri“. Aproximativ cinci miliarde de lei au fost trecute odată cu această schimbare de meto­do­lo­gie la credite de consum, astfel că în rea­lita­tea majorarea soldului este de numai un mi­li­ard de lei. Cifra de un miliard de lei este re­flecta­tă şi de datele Biroului de Credit, care in­di­că un volum al finanţărilor de consum acor­date de bănci şi instituţii financiare nebancare (IFN-uri) de 82,5 mld. lei la finalul lunii ianuarie faţă de 81,5 mld. lei în luna anterioară.

Bancherii spun că se observă o creştere a ce­rerii de credite de consum încă de anul trecut. Stocul creditelor de consum în lei crescuse în vara şi în toamna anului trecut, dar situaţia s-a schimbat în decembrie, când s-a înregistrat o scădere de circa un miliard de lei. Multe din dosarele de credit primite de bănci în decembrie sunt finalizate în ia­nua­rie, astfel că vânzările din ultima lună a anului trecut nu au reuşit să acopere rambursările şi creditele neperformante scoase din bilanţuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO