ZF News

Curierii de la Sameday şi polonezii de la Carpathia Capital sparg gheaţa şi se listează azi pe AeRO

Curierii de la Sameday şi polonezii de la Carpathia...

Autor: Roxana Pricop

25.02.2015, 00:05 629
Acţiunile Delivery Solutions, com­panie de curierat cu livrare în aceeaşi zi în ţară şi străinătate care operează brandul Sameday Courier, vor fi disponibile la tranzacţionare pe sistemul alternativ AeRO administrat de BVB începând de azi, 25 februarie.

Firma face parte din primul grup de companii care intră la tranzacţionare pe AeRO, sistem pe care bursa îl relansează azi ca platformă destinată finanţării start-upurilor şi firmelor mici şi mijlocii. Astăzi ar urma să se mai listeze şi firma de investiţii Carpathia Capital din Polonia.

Delivery Solutions, înfiinţată în anul 2007, este controlată de Octavian Bădescu, antre­prenor şi fondatorul companiei. Acţionarii firmei intenţionează să cedeze împreună apro­ximativ 10% din pachetele pe care le deţin, luând în calcul o majorare de capital în viitor.

Compania de curierat a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de aproximativ 1,6 mi­lioane de euro, în creştere cu 50% faţă de anul precedent, în condiţii de profitabilitate. Pentru anul 2015, Sameday Courier estimează o cifră de afaceri cuprinsă între 2 şi 2,5 milioane de euro şi o rată a profitului de două cifre.

Consultantul Sameday Courier pentru listarea pe AeRO este compania FSA Advisory. Planurile de dezvoltare ale com­paniei includ consolidarea poziţiei în curieratul local şi nişa livrărilor în aceeaşi zi.

Bursa le va recomanda firmelor din IT care se listează pe AeRO să îşi publice rezultatele financiare pe standardele americane US GAAP, norme contabile în uz pe bursele americane, tocmai pentru a atrage investitorii americani.

AeRo va putea fi accesat de orice companie având o capitalizare minimă de 250.000 de euro cu condiţia să realizeze fie o ofertă publică, fie un plasament privat pentru cel puţin 10% din acţiuni (sau minimum 30 de investitori) care să asigure intrarea în piaţă a noii companii cu un free-float acceptabil.

Funcţionarea AeRO este inspirată de modelul polonez al pieţei NewConnect, care în şapte ani de funcţionare a atras peste 430 de companii mici şi mijlocii cu o capitalizare cumulată de circa 2 miliarde de euro. Conducerea BVB are în plan ca sistemul alternativ să atragă 20 de companii în primul an de funcţionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO