ZF News

De unde vin cei 1,6 mld. lei pe care Sănătatea i-a colectat suplimentar în 2014 din contribuţii

Foto: Silviu Matei

Foto: Silviu Matei

Autor: Andra Oprescu

25.02.2015, 00:06 563

Gradul de neacoperire la bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate a scăzut la 21% în primele 11 luni din 2014, faţă de 37% în aceeaşi perioadă a anului 2013, ceea ce a „scutit“ statul de 1,9 miliarde de lei, bani pe care ar fi trebuit să-i verse ca subvenţii bugetului Sănătăţii.

Cu 1,6 mld. lei colectaţi în plus din contribuţii, la 11 luni din 2014, comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2013, bugetul Să­nă­tăţii a avut un plus de încasări de 11,4%, un procent însemnat având în ve­dere că veniturile bugetului general consolidat au crescut cu 6,8% în aceeaşi perioadă. Ca urmare a creşterii încasă­rilor subvenţiile de la bugetul de stat au fost, la 11 luni din 2014, de 3,2 mld. lei, în timp ce în 2013 se ridicau la 5,2 mld. lei.

De unde au venit aceste creşteri? Ele s-au datorat, potrivit analiştilor, creşterii bazei de impunere pentru CASS anul trecut, dar şi creşterilor salariale. „Creşterea veniturilor s-a datorat creşterii bazei de impunere. O creştere de fiscalitate e normal să fie reflectată în creşterea veniturilor. Din păcate, nu este vorba de o îm­bu­nătăţire a colectării“, a spus fostul ministru al sănătăţii Eugen Nicolăescu.

Începând cu 1 ianuarie 2014 categoriile care datorează contribuţii la bugetul de să­nă­tate au fost extinse. Astfel, contribuabilii trebuie să plătească de anul trecut CASS şi pentru veniturile realizate din chirii. Lărgirea bazei de impunere este văzută şi de analistul economic Dragoş Cabat ca principalul motiv al creşterii veniturilor la bugetul asigurărilor sociale de sănătate. „În plus, creşterea salariului minim a dus la creşterea acestor venituri. O bună parte este şi o mutare a banilor dintr-un buzunar în altul. Mai exact, mulţi care au salariul minim sunt angajaţi la stat, ceea ce înseamnă că banii nu mai sunt înregistraţi ca subvenţii, dar cresc plăţile cu aceste salarii“, a mai adăugat Cabat.

Salariul minim pe economie a fost majorat de două ori anul trecut, până la 900 de lei. Salariul mediu net era şi el în noiembrie anul trecut cu 5,6% mai mare decât în noiembrie 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO