ZF News

Descoperirea în medicină pentru care un român ar putea lua premiul Nobel

Descoperirea în medicină pentru care un român ar putea lua premiul Nobel

Autor: Andreea OFIŢERU

29.09.2012, 11:04 2865

Bolnavii care au suferit accidente cerebrale sau au schizofrenie vor mai avea o şansă să se facă bine cu ajutorul unui microcip menit să îmbunătăţească activitatea cerebrală. La crearea dispozitivului minune a contribuit un cercetător român de la Universitatea Wake Forest din Carolina de Nord, care a inventat alături de colegii lui americani un dispozitiv care va revoluţiona domeniul neuroştiinelor.

Ioan Opriş, 55 de ani, a realizat dispozitivul de mici dimensiuni prin care se va îmbunătăţi activitatea cerebrală a persoanelor care au suferit daune provocate de demenţă, atacuri cerebrale, schizofrenia sau chiar autismul.

Românul e originar din comuna Bârsana, judeţul Maramureş. De mic i-a plăcut fizica, iar în liceu a fost olimpic naţional la fizică.

După ce a terminat facultatea, Ioan Opriş a fost profesor de fizică la un liceude la Sighetu Marmaţiei. După Revoluţie a dat examen pentru un post universitar la Facultatea de Fizică din Bucureşti, iar apoi s-a înscris la doctorat.

De aici a început pentru Ioan Opriş o adevărată aventură în domeniul ştiinţei, cu rezultate şi proiecte obţinute alături de mari nume din domeniul neuroştiinţelor. După ce a fost admis la doctorat,cercetătorul a studiat neuroştiinţele şi a susţinut lucrarea despre memoriile de asociaţie ale reţelelor neuronale. "E un domeniu care mi-a plăcut, în care s-au luat mai multe premii Nobel", a spus cercetătorul contactat de Gândul. Citiţi mai mult despre proiectele cercetătorului român pe www.gandul.info.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO