Dobânda-cheie a BNR se află la 2,25% pe an în prezent, după şase reduceri consecutive în ultimul an, iar următoarea şedinţă de politică monetară este programată pe data de 31 martie. Chiar şi cei mai pesimişti analişti se aşteaptă acum la scăderea dobânzii-cheie la un minim de 2% pe an. Banca centrală a Poloniei a tăiat ieri o jumătate de punct procentul din dobânda-cheie la zloţi, peste aşteptări.
„După tăierea mai agresivă a dobânzii-cheie în Polonia ne revizuim proiecţia şi anticipăm acum o reducere de 25 de puncte de bază (un sfert de punct procentual – n. red.) la următoarea şedinţă a BNR. Anterior, ne aşteptam ca dobânda-cheie la lei să rămână neschimbată“, au scris ieri într-o notă analiştii ING Bank.
Costul leilor pe piaţa interbancară, influenţat de lichiditatea excedentară şi de procesul de relaxare monetară derulat de BNR, este cu o treime de punct procentual sub nivelul de la finalul anului trecut. Majoritatea băncilor au actualizat în decembrie costul creditelor în lei, iar următoarea rundă de actualizare este programată la finalul acestei luni. Dacă tendinţa de scădere a Robor continuă şi creditele populaţiei vor fi mai ieftine. Dobânda Robor este deja la jumătate faţă de nivelul din toamna anului trecut. Fiind încă mult sub rata dobânzii de politică monetară, există totuşi riscul unor fluctuaţii în momentul în care apare o criză de lichiditate mai importantă pe piaţa monetară, aşa cum s-a întâmplat de două ori anul trecut (în lunile ianuarie şi septembrie). Impactul major al scăderii dobânzilor pe piaţa monetară şi implicit al unor creşteri neaşteptate este resimţit în special de clienţii cu credite ipotecare, unde valorile sunt mai mari şi dobânda reprezintă o mare parte din rata lunară în primii ani de contract.
De exemplu, o scădere cu un punct procentual a dobânzilor monetare se reflectă într-o scădere cu peste 100 de lei a ratei la un credit ipotecar de valoare medie.
O piaţă a creditelor ipotecare în lei a început să se formeze abia în ultimii doi ani pe măsură ce dobânzile au scăzut şi în contextul în care programul Prima casă, care reprezintă jumătate din piaţa împrumuturilor pentru achiziţia de locuinţe, a trecut din 2013 exclusiv la varianta în moneda naţională. Creditele ipotecare în lei se vând în acest moment la dobânzi de 4-5% pe an.
Impactul asupra creditelor de consum este mai limitat, acestea având valori mai mici şi fiind acordate pe termene mult mai scurte. Impactul este resimţit foarte puţin în special de cei ale căror contracte sunt la final. De exemplu, rata la un credit de consum de valoare medie scade cu numai câţiva lei la fiecare reducere a Robor cu un punct procentual. Dobânzile la creditele de consum în lei sunt în prezent în jurul nivelului de 10% pe an.