ZF News

Top 10 sectoare în care femeile câştigă mai mult decât bărbaţii

Top 10 sectoare în care femeile câştigă mai mult...

Autor: Adelina Mihai

08.03.2015, 10:30 1422

Cele mai mari diferenţe sunt în sectorul activităţilor administrative, unde femeile au salarii cu 27% mai mari decât bărbaţii, şi în cel al transporturilor aeriene, unde bărbaţii câştigă cu 41% mai mult.

Femeile câştigă, în medie, un salariu lunar net de 1.509 lei pe lună, cu 8% mai pu­ţin decât bărbaţii, arată o analiză a ZF pe baza da­te­lor de la Institutul Naţional de Statistică.

În timp ce în alte state diferenţele salariale dintre femei şi bărbaţi ajung şi la 30%, în România diferenţele dintre salariile obţinute de femei în com­paraţie cu colegii lor bărbaţi nu repre­zintă o preocupare majoră, pentru că accesul femeilor la poziţii de manage­ment a fost mai facil, spun specialiştii în HR. Totuşi, doar 8 din primele 100 de companii din România în funcţie de cifra de afaceri sunt conduse de femei.

„Diferenţele salariale dintre femei şi bărbaţi reprezintă o problemă globală şi există mai mulţi factori care au stat la baza acestor discrepanţe. De regulă, bărbaţii sunt mai buni nego­ciatori şi au capacitatea de a-şi face joburile să sune mai complex, folosesc cuvinte precum «coordo­nare» sau «ma­­na­gement», pe când femeile sunt mai modeste când îşi descriu activita­tea desfăşurată în cadrul ace­loraşi po­zi­ţii, vorbind despre «orga­ni­zare» sau «sprijin». Iar aceste descrieri de roluri cântăresc destul de mult în stabilirea nivelului salarial“, spune Mirka Straathof, director regional al firmei de consul­tanţă în management Hay Group.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO